خانه امن، از استانداردهای جهانی برای تعریف خشونت خانگی استفاده کرده است. این تعریف بدین گونه است:
خشونت خانگی، الگویی از رفتارهای عمدی خشونتآمیز یا سلطهجوی یک فرد علیه یک عضو خانواده یا شریک زندگی به منظور کسب و حفظ قدرت و کنترل آن فرد در حین و یا بعد از رابطه است.
با این که نظام حقوقی ایران خشونت خانگی را جرم نمیداند، مادههای قانونی در قوانین مختلف وجود دارد که انواع خشونت در محیط خانه را منع میکنند. طبق این قوانین، برخی رفتارهای خشونتآمیز غیرقانونی تلقی میشوند که به موجب آنها میتوانید یک پرونده حقوقی را علیه خشونتگر به جریان بیندازید.
به عنوان مثال، اگر زنی حین بارداری توسط شوهرش کتک بخورد یا مورد خشونت کلامی قرار بگیرد، ماده ۱۱۰۳ قانونی مدنی در مورد این موقعیت خشونتآمیز صدق میکند و تصریح میدارد که این زن میتواند به دلیل خشونت درخواست طلاق بدهد.
بر اساس قانون مجازات اسلامی، قانونی مدنی و قوانین دیگر، انجام موارد زیر علیه شما یا هر یک از فرزندانتان غیرقانونی است:
- تهدید به مرگ
- خودداری از فراهم کردن حمایت مالی بابت مایحتاج زندگی
- کتک زدن، یقه گیری و خفت کردن، سیلی زدن
- بیرون انداختن شما از محل زندگیتان
- خشونت کلامی رکیک و مکرر
- ممانعت از خروج شما از خانه
البته این فهرست کاملی از مواردی نیست که بر اساس قانون، غیرقانونی تلقی میشود. مشاورین خانه امن در مواردی که اغلب اوقات خشونتهای فوق را شامل میشود، راهنمایی و مشاوره ارائه میدهند. لطفاً برای دریافت مشاوره حقوقی ویژه مورد خودتان، با یک مشاور خانه امن یا یک وکیل در نزدیکی خود تماس بگیرید.
از مشاورین حقوقی خانه امن بهره ببرید
مشاورین حقوقی خانه امن در استفاده از قوانین جاری ایران تجربه دارند و میتوانند به قربانیان خشونت خانگی در این زمینه راهنمایی ارائه دهند. برای دریافت مشاوره با مشاورین حقوقی خانه امن تماس بگیرید.
مشاورین حقوقی خانه امن نمیتوانند وکالت قربانیان را در دادگاهها به عهده بگیرند. برای این کار باید یک وکیل دادگستری استخدام شود یا یک وکیل رایگان شناسایی گردد.
در صورت امکان، مدارک و شواهد خشونت خانگی را جمعآوری کنید.
جمعآوری مدارک دال بر خشونت ممکن است خطرناک باشد، زیرا شاید خشونتگر واکنشی منفی به مستند کردن مدرک مربوط به خشونت خود نشان دهد. با این حال، کار عاقلانه این است که تصمیم بگیرید آیا این کار را انجام دهید یا خیر و در این صورت چگونه جمعآوری مدارک را آغاز کنید. به منظور طرح دعوی علیه خشونتگر، مدرک و گواه مستند دال بر چنین خشونتی باید به مقامات دادگاه ارائه شود. خانه امن، ترجمه دفترچه راهنمایی را ارائه کرده که توسط وکلای جهانی خشونت خانگی، مقامات قضایی و قربانیان خشونت خانگی تهیه شده و «راهنمایی برای طرح دعوی بدون نیاز به وکیل» نام دارد. این یک راهنمای گامبهگام است که در آن جزئیات دقیق نحوه جمعآوری و مستندسازی مدارک دال بر خشونت به زبان ساده و روزمره نوشته شده است.
برای توضیح کامل درباره جمعآوری مدارک و نحوه ارائه آن راهنمای تکمیل پرونده های خشونت خانگی بدون نیاز به وکیل را ببینید.
اطلاعات بیشتر درباره قوانین ایران
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قوانین ایران که ممکن است در مورد موقعیتهای خشونتآمیز صدق کنند، به راهنمای خلاصه و کوتاه قوانین مرتبط با خشونت خانگی مراجمعه کنید. بخش پرسش و پاسخ حقوقی مراجعه کنید.
میتوانید خلاصه قوانین مورد استفاده در پروندههای خشونت خانگی را در این لینک ببینید.
منابع حقوقی برای وکلایی که روی پرونده های خشونت خانگی کار می کنند