نرخ باروری در ایران اکنون زیر سطح جانشینی قرار دارد و ایران در این زمینه رتبه ۲۵م کشورهای منطقه را به خود اختصاص داده است ،در حال حاضر ۳۵ درصد خانواده ها یک فرزند دارند و یا اصلاً فرزندی ندارند.
محمد ناظمیاردکانی رئیس سازمان ثبت احوال کشور در همایش روز جهانی جمعیت با اعلام اینکه نرخ باروری در ایران در حال حاضر ۱٫۷ است،هشدار داد: اگر نرخ باروری از ۱٫۷ به سمت ۱ برود، در سال ۱۴۱۵ رشد جمعیت با جمعیت ۷۴ میلیون و نیم نفری به صفر خواهد رسید و تعداد موالید و فوت با هم مساوی میشود و اگر این نرخ ثابت بماند در سال ۱۴۲۵ رشد جمعیت ایران با ۹۰ میلیون نفر به صفر میرسد و پس از آن شاهد کاهش جمعیت در کشور خواهیم بود.
وی نرخ باروری مطلوب را ۲٫۵ اعلام کرد و افزود: اگر نرخ باروری به بالای ۲٫۵ برسد، رشد جمعیت تداوم پیدا خواهدکرد که در این زمینه نمیتوان از نقش سیاستهای بینالمللی و داخلی غفلت کرد و کشورهایی مانند آمریکا، فرانسه و دانمارک با لحاظ کردن سیاستهای جمعیتی، باروری خود را به بالای سطح جانشینی رساندند؛ درحالیکه از گذشته سیاستهای بینالمللی در جهت کنترل جمعیت کشورهای جهان سوم انجام شد تا آنها را به رشد جمعیتی صفر برساند.
ناظمیاردکانی با اشاره به سیاستهای کلی جمعیتی که از سوی رهبر ایران ابلاغ شده، تصریح کرد: این سیاستها که در ۱۴ بند ابلاغ شده است، به تأمین اقتدار ملی، پویایی و بالندگی و جوانی جمعیت در راستای پیشرفت کشور توجه دارد که بند ۱ آن به افزایش نرخ باروری از زیر سطح جانشینی به بالای آن اشاره کرده است.
او ادامه داد: در حال حاضر سالیانه ۱ میلیون ۴۰۰ هزار تولد در کشور رخ میدهد که ما در این زمینه رتبه ۲۱م از ۲۶ کشور منطقه را به خود اختصاص دادهایم. از سوی دیگر سالیانه ۴۰۰ هزار واقعه فوت در کشور اتفاق میافتد که در این زمینه نیز در میان کشورهای منطقه رتبه چهاردهم را داریم
سالیانه ۸۰۰ هزار واقعه ازدواج در کشور به ثبت میرسد و اکنون ۱۱ میلیون نفر در آستانه ازدواج هستند که میانگین سنی ازدواج برای مردان ۲۷ و برای زنان ۲۴ در نظر گرفته شده است.
معاون وزیر کشور به برخی از راهکارهای افزایش جمعیت کشور اشاره کرد و گفت: رفع موانع ازدواج، در نظر گرفتن تسهیلات مناسب برای مادران، نهادینهکردن سبک زندگی ایرانی و اسلامی، تحکیم بنیان خانواده، مدیریت مهاجرت و… از جمله برنامههایی است که میتوان با اجرای آنها باروری در کشور را افزایش داد و اگر دستگاهها و نهادهای مختلف بر کیفیت اجرای این سیاستها توجه داشته باشند بُعد بعدی که کمیت است، خودبهخود به وجود خواهد آمد و در غیر این صورت این سیاستها به خوبی اجرا نخواهد شد.
رئیس سازمان ثبت احوال کشور در این همایش اظهار داشت: ایران در حال حاضر یکصدم جمعیت دنیا را دارد و از نظر جمعیت هجدهمین کشور دنیا در جهان و دهمین کشور در آسیاست و در کشورهای منطقه بعد از پاکستان و مصر در رتبه سوم قرار دارد.
به گفته وی هجده میلیون نفر از جمعیت، بالای ۳۰ سال سن دارند و جمعیت بالای شصت سال نیز شش میلیون نفر است.
رییس سازمان ثبت احوال کشور با اشاره به آمار ازدواج تصریح کرد: سالیانه ۸۰۰ هزار ازدواج در کشور به ثبت میرسد و اکنون ۱۱ میلیون نفر در آستانه ازدواج هستند که میانگین سنی ازدواج برای مردان ۲۷ و برای زنان ۲۴ در نظر گرفته شده است.
در ادامه همایش روز جهانی جمعیت محمت هولکیاوز نماینده صندوق جمعیت ملل متحد اظهار داشت:جمعیت ۱۰ تا ۲۴ ساله جهان ۱٫۸ میلیارد نفر هستند که ۱٫۴ جمعیت دنیا را به خود اختصاص دادهاند و در سراسر جهان ۵۱۵ میلیون نوجوان ۱۵ تا ۲۴ ساله هستند که با مبالغی کمتر از ۲ دلاردر روز زندگی خود را میگذرانند.
وی خاطرنشان کرد: در کشور ایران حدود ۵۰ درصد جمعیت زیر سی سال هستند و ۱٫۳ جمعیت این کشور را تشکیل میدهند و باید از سرمایهها برای نسل جوان استفاده کرد و صندوق جمعیت ملل متحد با همکاری مرکز آمار ایران و دانشگاه تهران تحلیلی عمیق بر روی جوانان به عنوان یک مسئله جمعیتی نوظهور انجام خواهد داد.
نماینده صندوق جمعیت ملل متحد در ایران خاطرنشان کرد: آینده پایدار بستگی به جمعیت دارد و بدون سرمایهگذاری برای جوانان امکانپذیر نیست و من معتقدم کار کردن برای جوانان، دولت جمهوری اسلامی ایران را در موقعیتی قرار خواهد داد که به الگویی برای کشورهای منطقه تبدیل شود.
منبع : مهرخانه
آزاده said on تیر ۲۵, ۱۳۹۳
این آقا اصلا یک کلمه راجع به وضعیت نابسامان اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی، آموزشی، اشتغال، اعتیاد، و هزار درد بیدرمان دیگر که مردم را از بچه دار شدن میترساند و نقش دولت در ایجاد و حل این معضلات صحبت نکرده. برادر من برای جمعیت پیر میتوان راهکارهایی مثل بالا بردن سن بازنشستگی و غیره در نظر گرفت نه اینکه بی مطالعه فقط تلاش کنیم تا ۷۰ ملیون گرسنه را تبدیل به ۱۵۰ میلیون قحطی زده کنیم! یعنی یکنفر در این دولت عریض و طویل به اندازه من عقل ندارند؟؟!!