طرح: banki.ir
دو میلیون دختر کم آمد!
به گزارش اعتماد، زمانی بنابر اعلامهای سازمان ثبت احوال، تعداد دختران در سن ازدواج از تعداد پسران پیشی گرفته بود و باعث نگرانی دختران شده بود، آنقدر که قصد ازدواج از پسران در این سن، رخت بربسته بود و به خاطر تعداد کمترشان، خود را در موضع قوت میدیدند. روز گذشته اما این سازمان بار دیگر آماری از دختران و پسران در سن ازدواج اعلام کرد، آماری که اینبار دختران ۱۵ تا ۲۹ سال را در موضع قوت قرار میدهد و به آنان قوت قلب میدهد که تا چهار سال آینده دو میلیون پسر اضافه بر سازمان داریم که شاید به سختی بتوانند از میان خیل کم جمعیت دختران، همسری برای خود برگزینند. مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور، براساس نمودارهای جمعیتی پیشبینی کرد که تا سال ۹۷ اختلاف پسران در سن ازدواج که در طیف سنی ۲۰ تا ۳۴ سال قرار دارند نسبت به دختران در سن ازدواج که در طیف سنی ۱۵ تا ۲۹ سال قرار دارند، به دو میلیون نفر میرسد.
علی اکبر محزون با اشاره به اینکه براساس نمودارهای جمعیتی قبل از سال ۸۸ تعداد دختران در سن ازدواج از تعداد پسران در سن ازدواج بیشتر بود، افزود: این روند بعد از سال ۸۸ تا سال ۹۲ روند نزولی داشت و هرم سنی در نمودار به شکل متقارن درآمد، به این معنا که جمعیت دختران و پسران در سن ازدواج تقریبا برابر شد. به مرور تعداد پسران در سن ازدواج نسبت به دختران در سن ازدواج افزایش خواهد یافت به گونه ای که بر اساس نمودار پیشبینی میشود که اختلاف پسران نسبت به دختران در سن ازدواج تا سال ۹۶ و ۹۷ به دو میلیون نفر میرسد. منظور آقای مدیرکل از افراد در سن ازدواج، کلیه افراد ازدواج کرده و ازدواج نکرده در طیفهای سنی ۲۰ تا ۳۴ سال برای آقایان و ۱۵ تا ۲۹ سال برای خانمهاست.
به گفته این مقام مسئول، کلیه آقایان در سن ازدواج کشور با طیف سنی ۲۰ تا ۳۴ شامل ۱۲ میلیون و ۷۰ هزار نفر میشوند که از این تعداد پنج میلیون و ۵۷۰ هزار نفر هرگز ازدواج نکردهاند، بنابراین ۴۶ درصد آقایان در سن ازدواج کشور هرگز ازدواج نکردهاند، همچنین کلیه خانمهای در سن ازدواج کشور با طیف سنی ۱۵ تا ۲۹ سال شامل ۱۱ میلیون و ۷۹۰ هزار نفر میشوند، از این تعداد پنج میلیون و ۶۷۰ هزار خانم هرگز ازدواج نکردهاند، بنابراین ۴۸ درصد خانمهای در سن ازدواج کشور هرگز ازدواج نکردهاند. مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور با اشاره به اینکه هم اکنون ۱۰۰ هزار خانم در سن ازدواج که هرگز ازدواج نکردهاند بیشتر از آقایان در سن ازدواج که هرگز ازدواج نکردهاند وجود دارد، گفت: بنابر آمار ارائه شده فوق، همچنین تعداد ۲۸۰ هزار آقا در سن ازدواج (شامل افراد ازدواج کرده و ازدواج نکرده) بیشتر از خانمهای در سن ازدواج وجود دارد.
محزون همچنین در پاسخ به علل ایجاد اختلاف دو میلیون نفری پسران نسبت به دختران در سن ازدواج بر اساس پیشبینیهای انجام شده طی سالهای ۹۶ و ۹۷ عنوان کرد: علت اختلاف مربوط به دورهها و گروههای سنی قبلی است و به هر میزان که تاخیر در سن ازدواج بیشتر باشد خطر تجرد قطعی و نیز اختلافهای ایجاد شده مربوط به تعداد پسران و دختران در سن ازدواج بیشتر میشود.
۶۰۰ میلیارد تومان، اعتبار رشد جمعیت
اما مشاور معاون نظارت راهبردی ریاست جمهوری از پیشبینی ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار در قانون بودجه سال ۹۳ برای رشد جمعیت خبر داد. «محمدرضا واعظ مهدوی» در نشست خبری بررسی سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب گفت: این اعتبار غیر از تسهیلات دیگری برای رشد جمعیت است که در اجرای طرحهای دیگر اعمال میشود؛ به طور مثال رایگان شدن زایمان طبیعی در طرح تحول نظام سلامت در راستای این سیاستها است. بسته سیاستهای جمعیتی فقط مربوط به باروری نیست و ابعاد دیگری را مانند پوشش بیمههای هزینههای زایمان، درمان ناباروری مردان و زنان و تقویت مهارتهای زندگی در برمیگیرد. طی سالهای اخیر، تغییر الگوی فرزندآوری در دستور کار برای تجدیدنظر قرار گرفته است. واعظ مهدوی یادآور شد: فرزندآوری قبل از انقلاب در خانوادههای طبقات پایین و روستایی به دلیل فقدان نظام اجتماعی و بهداشتی و ترس از دست دادن فرزندان، بیشتر بود و سه عامل توسعه شبکه خدمات بهداشتی و کاهش مرگ ومیر کودکان، تغییر فرهنگ و شرایط زندگی اجتماعی و تاخیر در سن ازدواج موجب کنترل رشد جمعیت شد. تشویق خانوادهها به فرزندآوری به تنهایی برای رشد باروری کافی نیست و باید به عوامل تاثیرگذار در امر عدم تمایل خانوادهها به داشتن فرزند نیز توجه شود. در ابتدای دوران انقلاب، شرایط ازدواجها بسیار آسان بود اما اکنون با پول یک پیکان نمیتوان ازدواج کرد. مشاور معاون نظارت راهبردی ریاستجمهوری گفت: اجرای سیاستهای رشد جمعیت کشور، زمان بر بوده و ارتباط تنگاتنگی با مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور دارد، برای افزایش باروری در کشور، کل سیاستهای اقتصادی دولت باید سامان یابد تا شرایط عامل تصمیمگیری خانواده برای فرزندآوری مانند مهار تورم، بهبود اشتغال، بالا بردن جامعیت تامین اجتماعی، بالا بردن سطح بهداشت و اجرای سیاست دوران نخست کودکی، مهیا شود. واعظ مهدوی در خصوص تقبل کردن منابع مالی طرح از سوی دولت گفت: اگر منابع درآمدی برای اجرای سیاستی پیشبینی نشود، مستلزم کسری بودجه دولت است و کسری بودجه تورم زا بوده و تورم نیز موجب کاهش خرید مردم و در نتیجه کاهش تمایل به فرزندآوری میشود.
واعظ مهدوی با انتقاد از اصحاب رسانه که چرا فقط به افزایش باروری در سیاستهای جمعیتی میپردازند، افزود: به طور مثال، تامین آب از سیاستهای مهم جمعیتی است اما اصحاب رسانه باسوالات تک بعدی، مدیران را بد عادت میکنند که دید جامع نداشته باشند. اگر قرار بود سیاست رشد جمعیتی منحصر به افزایش نرخ باروری باشد، رهبر معظم انقلاب فقط همان بند مربوط به باروری را ابلاغ میکردند.
دو برابر شدن زنان در سن باروری و نصف شدن موالید
مدیرکل آمار سازمان ثبت احوال کشور به میزان رشد تعداد زنان در سن باروری اشاره کرد و گفت: در سال ۶۵، ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار زن در سن باروری (۱۵ تا ۴۹ سال) در کشور وجود داشت و دو میلیون موالید داشتیم اما اکنون جمعیت زنان بارور کشور دو برابر شده و به ۲۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر رسیده اما تعداد موالید نصف سال ۶۵ شده است. اکنون ۱۱ میلیون و ۲۴۰ هزار نفر (اعم از زن و مرد) در سن ازدواج هستند، ۸۶ درصد موارد ازدواج مردان در سن ۲۰ تا ۳۴ سالگی و ۸۵ درصد ازدواج زنان در سن ۱۵ تا ۲۹ سالگی صورت میگیرد. اما «لاله افتخاری» هم با اشاره به در یک قدمی بودن طرح افزایش جمعیت برای تصویب در مجلس گفت: طرح یک فوریتی افزایش نرخ باروری پیشگیری از کاهش رشد جمعیت هفته آینده به همراه طرح ۵۵ ماده ای جامع جمعیت و تعالی خانواده به مجلس میرود. این طرح ۵۵ ماده و چهار فصل دارد و به موضوعات کاهش سن ازدواج، کاهش میزان طلاق و حمایت از فرزندآوری پرداخته است.
افتخاری تاکید کرد: این طرح نیاز به تغییراتی دارد، به طور مثال در این طرح اولویت اشتغال برای مردان است، درحالی که اجرای آن ممکن است برای زنانی که به هر دلیل نتوانستهاند ازدواج کنند، مشکلاتی را ایجاد کند. همچنین ساخت مهدکودکها در این طرح مورد توجه قرار گرفته اما اگر مادر تامین شود، دیگر نیازی به ساخت مهدکودک نیست و فقط زنان شاغل به مهدکودک نیاز دارند که باید تسهیلات خاصی برای آنان در نظر گرفته شود. نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلات اقتصادی و شغلی خانوادهها در فرزندآوری گفت: برخی از این مشکلات در طرح جامع جمعیت دیده شده و برخی مشکلات نیز دیده نشده است. به طور مثال ساخت مسکن مناسب برای خانواده را نمیتوان به صورت ضربالاجل انجام داد، اما برخی موارد طرح را میتوان زودتر اجرا کرد.
۱۳ خرداد ۱۳۹۳
منبع: http://www.etemaad.ir/Released/93-03-13/93.htm