عکس: مهرخانه
از حق دستیابی زنان به بالاترین سطح علمی بدون هرگونه تبعیض یا سهمیههای جنسیتی تا حق انتخاب پوشش مناسب هماهنگ با معیارهای اسلامی- ایرانی
دولت موظف است به حقوق زنان در تمامی جهات با توجه به موازین قانونی و در تمامی اشکال، از جمله در بهرهمندی از زمینههای مساعد برای رشد شخصیت و احیای حقوق مادی و معنوی، در حمایت از مادران، و بویژه در دوران بارداری و حضانت فرزندان، در حمایت از کودکان بیسرپرست، در حمایت قضایی متناسب در دادگاه صالح با هدف حفظ کیان و بقای خانواده، در بیمه خاص بیوهگان و زنان سالخورده و بیسرپرست و نیز در اعطای قیمومیت فرزندان به مادران شایسته در جهت غبطه آنها در صورت نبودن ولی شرعی، را رعایت نماید.
معاونت حقوقی ریاست جمهوری بر اساس وعده حسن روحانی به مردم، با صدور اطلاعیهای ویرایش نخست منشور حقوق شهروندی را منتشر کرد.
به گزارش مهرخانه، بندهایی از این منشور که مربوط به زنان است در بخشی با عنوان کلی “خانواده، زنان، کودکان و کهنسالان” آورده شده، که مشروح این بخش به قرار ذیل است:
۳-۹۶- خانواده واحد بنیادین و نخستین جامعه است و کلیه شهروندان از حق ازدواج و تشکیل خانواده برخوردار هستند. دولت موظف به تحکیم و تشدید مبانی خانواده است.
۳-۹۷- ازدواج با رضایت کامل و آزادانه، حق هر شهروند است.
۳-۹۸- دولت مکلف است تدابیر لازم برای احترام و رعایت حقوق افراد سالخورده، از جمله برخورداری آنان از امکانات تأمین اجتماعی ضروری برای برخورداری از زندگی مستقل و شرافتمندانه را اتخاذ نماید.
۳-۹۹- دولت موظف است به حقوق زنان در تمامی جهات با توجه به موازین قانونی و در تمامی اشکال، از جمله در بهرهمندی از زمینههای مساعد برای رشد شخصیت و احیای حقوق مادی و معنوی، در حمایت از مادران، و بویژه در دوران بارداری و حضانت فرزندان، در حمایت از کودکان بیسرپرست، در حمایت قضایی متناسب در دادگاه صالح با هدف حفظ کیان و بقای خانواده، در بیمه خاص بیوهگان و زنان سالخورده و بیسرپرست و نیز در اعطای قیمومیت فرزندان به مادران شایسته در جهت غبطه آنها در صورت نبودن ولی شرعی، را رعایت نماید.
۳-۱۰۰- زنان حق دارند از بیمههای اجتماعی، امکانات مناسب بهداشتی و پزشکی مخصوص زنان، مددکاری اجتماعی، توانبخشی جسمی و روانی دختران و زنان آسیبدیده در حدود قوانین و مقررات برخوردار باشند. در صورتیکه زمینههای قانونی در جهت ایفای این حق وجود نداشته باشد، دولت موظف است با ارائه لوایح مناسب این زمینه را فراهم نماید.
۳-۱۰۱- بهرهمندی از مراکز فرهنگی اختصاصی، با توجه به خصوصیات روحی و جسمی زنان و با اولویت مناطق محروم؛ حق برخورداری آسیبدیدگان از حمایتهای مناسب به منظور بهبود وضعیت فرهنگی خود و جامعه؛ حق تحصیل در آموزش عالی تا بالاترین سطح علمی بدون هرگونه تبعیض یا سهمیههای جنسیتی؛ حق کسب مهارتها و آموزشهای تخصصی به صورت کمی و کیفی تا بالاترین سطوح؛ حق مشارکت در سیاستگذاری، تصمیمگیری و مدیریت و حضور فعال در مجامع فرهنگی- علمی داخلی و بینالمللی در زمره حقوق زنان است.
۳-۱۰۲- دولت موظف است در چارچوب قوانین و مقررات از زنان سرپرست خانوار در قالب بیمه و سایر خدمات اجتماعی حمایت نماید.
۳-۱۰۳- حمایت از کودکان بیسرپرست یا آسیبپذیر به صورت مستقیم یا از طریق کمک به سازمانهای غیردولتی مرتبط، به منظور نگهداری آنان و ایجاد امکانات لازم به این منظور از برنامههای دولت است.
۳-۱۰۴- کودکان باید از حمایتهای اجتماعی متناسب با نیازهای ویژه آنان، خدمات بهداشتی مناسب از جمله تغذیه و آب سالم، محیط زندگی مساعد اعم از خانه و مدرسه، خدمات درمانی و پزشکی با کیفیت، تفریح، فعالیتهای خلاقانه و سرگرمکننده، امکانات آموزشی و تحصیلی مناسب، مربیان و معلمان متخصص و صلاحیتدار برخوردار باشند. کودکانی که والدین آنها شاغل هستند، باید از امکانات و شرایط مناسبی برای سهولت در نگهداری و مراقبت و زندگی متعارف اجتماعی دوران کودکی بهرهمند شوند.
۳-۱۰۵- کودکان حق دارند به اطلاعات متناسب با سن آنها دسترسی داشته باشند. قرار گرفتن کودک در معرض اطلاعاتی که ممکن است موجب بروز خشونت فکری و غلبه ترس و هراس فیزیکی و یا ذهنی بر آنها شود، مجاز نیست و نقض حق بر سلامت کودک محسوب میشود.
۳-۱۰۶- داشتن والدین و سرپرستان صلاحیتدار، حق طبیعی کودکان است. والدین و سرپرستان کودک موظف به انجام وظایف مربوط به سرپرستی و نگهداری از کودک در جهت تحقق مصالح عالیه کودک هستند و در مقابل هرگونه خشونت و آزار جسمی، روانی و روحی، بیتوجهی و سهلانگاری، بدرفتاری و عدم ایفاء وظایف قانونی و انسانی علیه کودک مسئول شناخته میشوند.
۳-۱۰۷- زنان بایستی از تمامی امکانات برای بهرهمندی از حق انتخاب پوشش مناسب هماهنگ با معیارهای اسلامی- ایرانی بهرهمند شوند. دولت موظف است تمهیدات لازم جهت ترویج پوشش مناسب را اتخاذ نماید.
۳-۱۰۸- کودکان و نوجوانان باید از حمایتهای ویژه برخوردار شوند. نظر این افراد باید در مسائلی که مربوط به زندگیشان محسوب میشود، با در نظر گرفتن سن و درجه رشد آنها مورد توجه قرار گیرد.
۳-۱۰۹- کودکان و نوجوانان بایستی به طور یکسان از توانمندی و ظرفیت والدین، صرفنظر از وضعیت روابط زناشویی، در مسائلی که به فرزندان آنان مربوط میشود، برخوردار باشند. در کلیه موارد منافع کودکان و نوجوانان از اولویت برخوردار خواهد بود.
۳-۱۱۰- جوانان به عنوان بزرگترین و مبارکترین سرمایه ملی کشور، علاوه بر سایر حقوق شهروندی از حقوق زیر برخوردارند:
۱- مشارکت کامل در تعیین سرنوشت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با استفاده از سازوکارهای قانونی
۲- مشارکت فعال در فرآیند توسعه ملی
۳- مشارکت در تقویت، حمایت و پیشبرد صلح در ایران و جهان
۴- تشکیل اتحادیهها، انجمنهای صنفی، سازمانهای غیردولتی و احزاب سیاسی و عضویت آزادانه در آنها
۵- مشارکت اقتصادی و مداخله در عرصه مدیریتهای علمی، فنی، اقتصادی و ….
۶- مشارکت اجتماعی و تلاش برای تحقق عدالت اجتماعی فراگیر
۷- مشارکت مستقیم یا غیرمستقیم در امور عمومی کشور
منبع: http://goo.gl/mNQ2MM