عکس: United States Marine Corps Official Page
عضو کمیسیون حقوق بشر افغانستان همزمان با روز جهانی محو خشونت علیه زنان، از افزایش ۲۵ درصدی خشونتها علیه زنان افغان نسبت به سال گذشته خبر داد.
به مناسبت روز جهانی محو خشونت علیه زنان «قدریه یزدانپرست» کمیسر بخش زنان کمیسیون حقوق بشر افغانستان گفت: خشونتها علیه زنان در شش ماه اول سال ۱۳۹۲، نسبت به شش ماه اول سال گذشته، ۲۵ درصد افزایش یافته است.
یزدانپرست یکی از عوامل مهم افزایش این خشونتها را مظلومیت تاریخی زنان افغان دانسته و گفت: فقر، عدم آگاهی از ارزشهای اسلامی در مقابل زنان و عدم آگاهی از حقوق قانونی زنان از دلایل عمده افزایش خشونتها به شمار میرود.
این عضو کمیسیون حقوق بشر افغانستان افزود: در شش ماه اول سال گذشته ۳ هزار و ۳۳۱ مورد خشونت علیه زنان در افغانستان ثبت شده بود اما این ارقام در سال جاری به ۴ هزار و ۱۵۴مورد افزایش یافته است.
وی گفت که این خشونتها شامل کتکزدن، شکنجه، اخراج از خانه و یا در بعضی موارد کشتن زنان است.
این کمیسر حقوق بشر، اظهار داشت که علاوه بر خشونتهای یاد شده، بسیاری از خشونتهای دیگر مانند تحقیر و عدم دسترسی زنان به پزشک در مواقع نیاز نیز وجود دارد که به حساب نمیآید و هیچ زنی هم نمیتواند در این موارد شکایت کند.
یزدانپرست، نقش وزارت زنان را در کاهش این خشونتها را مؤثر دانست و افزود: حکومت باید توجه بیشتری به مقابله با این خشونتها داشته باشد.
جامعه جهانی و حکومت افغانستان در یک دهه گذشته تأکید زیادی بر مبارزه با خشونت در برابر زنان داشتهاند اما افزایش این خشونتها تمام تلاشهای جامعه جهانی و حکومت افغانستان را بیفایده نشان میدهد.
«هیدر بار» پژوهشگر دیدهبان حقوق بشر در افغانستان نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، افزایش این خشونتها را نگران کننده دانست و تصریح کرد: مطمئن نیستم که حکومت افغانستان زمانی که تحت فشار جامعه بینالمللی نباشد، از زنان حمایت کند.
وی همچنین افزود: اگر جامعه جهانی حمایت مالی خود از افغانستان را قطع کند، افغانستان قدرت ارائه برخی از خدمات ابتدایی به زنان مانند ساخت مدرسه برای دختران، ساخت درمانگاهها برای زنان و خانههای امنی که زنان به خاطر مصون بودن از خشونت به آن پناه میبرند را نیز از دست خواهد داد.
خشونت علیه زنان در حالی افزایش مییابد که رئیس جمهور افغانستان در سال ۱۳۸۸ به منظور کاهش این خشونتها، قانون منع خشونت علیه زنان را رسماً تصویب کرد.
بر اساس آمار رسمی وزارت کشور افغانستان و سازمان ملل متحد در مورد خشونت در برابر زنان، از سال ۱۳۸۲تا ۱۳۹۰، ۱۳۳ مورد خودسوزی، ۳۳۳ مورد خودکشی، ۵۱۵ مورد قتل، ۴۵۱ مورد تجاوز جنسی، ۴۳۸ مورد فرار از منزل، ۴۰ مورد قاچاق زنان، ۲۴ مورد ازدواج اجباری و ۲۳ هزار مورد ضرب و شتم زنان رسماً ثبت شده است.
فعالان حقوق زنان معتقدند که دولت افغانستان باید برای جلوگیری از افزایش این خشونتها، برنامههای آگاهیدهی را در مناطقی که خشونت بیشتر است، افزایش دهد.
«ثریا صبح رنگ» مسئول بخش زنان کمیسیون حقوق بشر افغانستان معتقد است که برای کاهش خشونت علیه زنان به یک برنامه ملی نیاز است و باید پس از یافتن عوامل آن، همه نهادها دست به دست هم داده و در این راستا همکاری کنند.
کمیسیون حقوق بشر افغانستان، ضعف دولت، گسترش نفوذ افراد قدرتمند و افزایش افراد و گروههای خودسر را از دلایل اصلی افزایش این خشونتها میداند.
با وجود مصرف بودجه بسیار زیاد برای کاهش خشونت علیه زنان، اما باز هم همه ساله ارقام ارائه شده نشانگر افزایش این خشونتهاست که این مسئله صداقت دولت افغانستان و جامعه جهانی را در امر مبارزه با این خشونتها زیر سؤال میبرد.
امروز ۲۵ نوامبر به عنوان روز جهانی محو خشونت در برابر زنان در جهان نامگذاری شده و این روز در افغانستان نیز گرامی داشته میشود.
منبع: http://goo.gl/yIRgg9