عکس: enekas
یک جمعیتشناس با بیان اینکه سیاست جمعیتی به معنای تناسب بین جمعیت و امکانات است، گفت: ایران سیاستهای کاهش جمعیت را از سال ۶۸ آغاز کرد، ولی از سال ۸۴ به بعد کاهش باروری اتفاق افتاد.
دکتر حسین محمودیان در نشست خبری معرفی گزارش ۲۰۱۳ وضعیت جمعیت جهان با موضوع «مواجهه با بارداری نوجوانان» که امروز پنجشنبه در دفتر صندوق جمعیت سازمان ملل برگزار شد، افزود: با انتشار آمار سرشماری سال ۶۵، مشخص شد که در فاصله سالهای ۵۵ تا ۶۵ جمعیت ایران رشد زیادی کرده است؛ بنابراین تصمیم به اجرای سیاستهای تنظیم خانواده گرفته شد. البته سیاستهای دولتی عامل اصلی کاهش باروری نبودهاند؛ چرا که سیاستها نقش کمککننده دارند.
وی افزود: در دو سال اخیر نگرانیهایی به وجود آمده است، چرا که باروری در کشورمان به سطح زیر جانشینی رسیده، یعنی جمعیت نمیتواند خود را جایگزین کند، در این شرایط جمعیت ایران تا سال ۱۴۲۰ رشد مثبت خواهد داشت. ولی این نگرانی وجود دارد که در سالهای پس از آن رشد جمعیت صفر و منفی شود. در حال حاضر سیاست جمعیتی، رساندن نرخ باروری به سطح ۲ است.
این جمعیتشناس با بیان اینکه برای افزایش جمعیت نباید وسایل جلوگیری از بارداری را از مردم دریغ کرد، تاکید کرد: هدف از ارائه این وسایل، افزایش بهداشت بوده است نه کنترل جمعیت. از سوی دیگر بهبود وضعیت افراد در زمینههایی مانند اشتغال و امکانات دیگر میتواند آنان را در زمینه فرزندآوری ترغیب کند.
وی با بیان اینکه تمام کشورهای دنیا با کاهش باروری مواجه شدهاند، تاکید کرد: رفاه و امنیت اجتماعی بر افزایش جمعیت تاثیر میگذارد و لازم است این زمینهها تقویت شود.
محمودیان با اشاره به شاخص توسعه انسانی، گفت: افزایش این شاخصها موجب افزایش باروری میشود. هر چقدر وضعیت افراد را در جنبههایی مانند رفاه و امنیت اجتماعی تقویت کنیم، احتمال افزایش تعداد باروری آنها بیشتر است. بر اساس علم جمعیت شناسی، جمعیت منهدم نمیشود، به شرط آنکه باز تولید شود، بنابراین باید سیاستها اجتماعی و اقتصادی باشند.
اشتغال و فرزندآوری همزمان زنان موجب افزایش باروری میشود
وی تصریح کرد: بر اساس تحقیقات انجام شده در اروپا، در جاهایی که زنان هم کار کردهاند و هم فرزندآوری داشتهاند، احتمال افزایش باروری بیشتر بوده است، بنابراین باید به دنبال توانمند کردن جمعیت بود. در این شرایط باید کیفیت جمعیت را مد نظر قرار داد.
این جمعیتشناس درباره تاثیرات رویکرد افزایش جمعیت در دو سال اخیر در ایران بر میزان جمعیت کشورمان، گفت: در این زمینه هنوز سیاستی تصویب و اجرا نشده است، بنابراین نتیجه این رویکرد را در آمار سال ۱۳۹۵ یا ۱۴۰۰ میتوان دید.
محمودیان در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: سالانه در دانشگاه تهران گزارش جمعیت جهان که از سوی سازمان ملل منتشر میشود را ارائه میدهیم و در نوزدهم آبان ماه سال جاری نیز در تالار امیرکبیر گزارش سال ۲۰۱۳ با حضور مسئولان دولتی بیان میشود و وضعیت جمعیتی ایران را از ابعاد اجتماعی، روانی و جمعیتی ارائه میدهیم.
وی در ادامه گفت: باروری زودهنگام برای جمعیتشناسی اهمیت زیادی دارد، چرا که مرتبط با عواملی مانند سن ازدواج و بهداشت باروری است. حدود ۲۰ درصد از زنان ایران کمتر از ۲۰ سالگی ازدواج میکنند، اما اطلاعاتی درباره حاملگیهای زودهنگام که منجر به سقط میشود، نداریم. البته شاید وزارت بهداشت این آمار را داشته باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران در خاتمه افزود: در ایران باروری زنان جوان با عوامل مهم جهانی در این زمینه همبسته است. ازدواج زودهنگام با فقر در خانواده، خشونت خانواده و تحصیلات پایین ارتباط دارد. خوشبختانه در سالهای اخیر تحصیلات زنان افزایش پیدا کرده و احتمال حاملگی در سنین نوجوانی کاهش یافته است.
http://goo.gl/5sMWyJ http://goo.gl/5sMWyJ