عکس: مهرخانه
صراحتاً دولتها متعهد شدهاند تا در راستای تضمین حقوق کودکان یعنی همان مادران نوجوان، بدون هیچ محدودیتی مبادرت به نقض آشکار حق حیات کودک دیگر، یعنی همان نوزاد متولد شده از مادر زیر ۱۸ سال، نمایند و به عبارت دیگر، سقط جنین خصوصاً برای مادران زیر ۱۸ سال، مجاز دانسته شود.
نوجوان باردار
بنا به گزارش صندوق جمعیت ملل متحد اکنون از هر ۱۰۰ دختر زیر ۱۸ سال، ۱۹ نفر باردار میشوند.
بر اساس این گزارش، سالانه بالغ بر ۱۶ میلیون دختر زیر ۱۸ سال باردار شده و فرزند به دنیا میآورند، که از این میان، در حدود ۳٫۲ میلیون مورد، منجر به سقط جنین غیرایمن میشود.
نکته قابل توجه در مورد خبر و هشدار ملل متحد این است که در این خبر، صراحتاً دولتها متعهد شدهاند تا در راستای تضمین حقوق کودکان یعنی همان مادران نوجوان، بدون هیچ محدودیتی مبادرت به نقض آشکار حق حیات کودک دیگر، یعنی همان نوزاد متولد شده از مادر زیر ۱۸ سال، نمایند و به عبارت دیگر، سقط جنین خصوصاً برای مادران زیر ۱۸ سال، مجاز دانسته شود.
این مهم این یکی از تعارضات جدی است که نهادهای حقوق بشری با آن مواجه بوده و تاکنون نتواستهاند راهکار قابل قبولی در مواجهه با آن ارائه کنند.
از دیدگاه صندوق جمعیت ملل متحد، بارداری دختران نوجوان یکی از معضلات مربوط به سلامت زنان و دختران است و چه بسا باردار شدن آنها میتواند منجر به بروز صدماتی برای نوزاد هم شود. نکته قابل تأمل در مورد رویکرد نهادها و سازمانهای بینالمللی مختلف در خصوص بارداری زنان زیر ۱۸ سال، درحالی است که اساساً هیچ تفکیکی میان بارداری زنان زیر ۱۸ سال در چارچوب یک ازدواج قانونی و بارداری دختران نوجوان ناشی از روابط جنسی آزاد و نامشروع نشده است. این در حالی است که از دیدگاه تعالیم اسلامی، اساساً ازدواج دختران زیر ۱۸ سال به رسمیت شناخته شده و فرزنددار شدن آنان نیز بدون هیچگونه ممانعتی قابل قبول نیست.
هشدار اصلی در مورد بارداری دختران زیر ۱۸ سال باید بیش از همه، متوجه خود کشورهای غربی باشد که با اتخاذ رویههای بیقیدوبند و لاابالیگری جنسی، کودکان و نوجوانان خود را وارد حیطههای مشکلساز فراوان از جمله وقوع بارداری و بالتبع آن، سقط جنینهای غیرایمن کرده است.
همچنین سازمان ملل متحد در خبر اخیر خود بر لزوم مشارکت دختران نوجوان در سطوح آموزشی مختلف از تحصیلات ابتدایی گرفته و بالاتر از آن، تأکید داشته و گفته است: در مواد آموزشی باید توجه شود که به دختران نوجوان توانمندیهای لازم برای مواجهه با مسائل و موضوعات مربوط به جنسیت خود از جمله باردار شدن داده شود تا بتوانند بطور کاملاً آزادانه و با میل خود باردار شده و از وقوع بارداریهای ناخواسته جلوگیری بعمل آید.
انتقاد اصلی بر این رویکرد نهادهای بینالمللی، این است که آنها اساساً موضوع باردار شدن زنان را خارج از چارچوب ازدواج و فقط و فقط به عنوان یکی از تبعات اجتنابناپذیر به رسمیت شناختن آزادیهای نامشروع جنسی کامل برای افراد مدنظر قرار دادهاند، حال آنکه اتخاذ چنین رویکردی از جانب کشورهای اسلامی نمیتواند قابل پذیرش باشد. از دیدگاه تعالیم اسلامی باردار شدن زن به عنوان یکی از موضوعاتی است که هم زن و هم مرد باید با توافق یکدیگر در مورد آن مبادرت به اتخاذ تصمیم کرده و پس از باردار شدن نیز دیگر هیچ یک از آنان مجاز به پایان دادن دلبخواهانه آن نیستند، زیرا موضوع حق حیات فرد دیگری مطرح میشود که اساساً هیچ انسانی حتی مادر نمیتواند مبادرت به نقض خودسرانه آن کند.
منبع: http://goo.gl/EXruf8