Photo: SIphotography/depositphotos.com
موسی برزین، وکیل خانه امن
سوال:
سلام! خسته نباشید!
من خانمی هستم ۴۱ ساله و صاحب دو فرزند که ۱۸ سال قبل ازدواج کردهام. در این ۱۸ سال مشکلات خیلی زیادی با شوهرم داشتهام. من شاغل هستم اما تمام حقوقم دست ایشان بوده و هر طور خواسته خرج کرده است. با وجود این همیشه هم از من طلبکار بوده.
من مجبور هستم علاوه بر کار در بیرون، تمام کارهای خانه را هم انجام بدهم. ایشان به دلیل اینکه من کس و کاری ندارم و فقط مادرم هست که ایشان هم به دلیل پیری نمیتواند از من حمایت کند، من را مورد سوء استفاده قرار داده است. وقتی میگویم چرا حقوقم را میگیری، میگوید این کار را من برای تو پیدا کردم و من مسئول خانواده هستم.
ایشان به هر بهانه کوچکی به من فحش میدهد و بیاحترامی میکند. تا حالا بیشتر از ۱۰ بار جلوی بچهها من را کتک زده است طوری که صورتم کبود شده.
عضو کانال تلگرام خانه امن بشوید.
من به خاطر بچههایم و اینکه جایی برای رفتن ندارم تحمل کردهام اما دیگر تصمیم خود را برای طلاق گرفتهام. بچههایم دختر هستند و بیشتر از ۱۲ سال دارند. آنها هم میخواهند با من باشند. مهریه من ۱۲۴ سکه بهار آزادی است. چند وقت پیش به ایشان گفتم که میخواهم طلاق بگیرم. حقوق این ۱۸ سالی را که به تو دادم برگردان و توافقی طلاق بگیریم اما گفت که امکان ندارد. تهدیدش کردم که اموالت را توقیف میکنم اما ایشان گفت اگر مهریهات را به اجرا بگذاری اموالم را به نام شخص دیگری میکنم.
واقعیتش من الان هیچ پول و اموالی ندارم و اگر جدا بشوم با مشکلات اقتصادی زیادی روبهرو خواهم شد و به همین دلیل میخواهم مهریهام را بگیرم.
آیا ایشان میتواند اموالش را به نام دیگری بکند و مهریه من را ندهد؟ میخواستم بدانم چه کار میتوانم بکنم تا ایشان نتواند اموالش را به نام دیگری بکند؟
جواب:
سلام خانم محترم!
بر اساس قانون مدنی ایران زن به محض وقوع عقد مالک مهریه میشود و میتواند آن را مطالبه کند. قوانین هم برای چگونگی مطالبه مهریه راهکارهایی را پیشبینی کردهاند. از جمله این راهکارها این است که اگر شوهر با وجود مطالبه از طرف زن مهریه را پرداخت نکند، زن میتواند اموال شوهر را معرفی کرده و خواستار توقیف آنها شود. در صورتی که این اموال بلا مانع بوده و از مستثنیات دین محسوب نشود، دادگاه اموال را به مقدار مهریه زن توقیف میکند.
در این میان ممکن است شوهر برای عدم پرداخت مهریه اموال خود را به فرد دیگری منتقل کند تا زن نتواند آنها را توقیف کند که اگر ثابت شود این انتقال صوری بوده و به قصد فرار از دین صورت گرفته، باطل بوده و انتقال دهنده به مجازات محکوم میشود.
بر اساس ماده ۲۱۸ قانون مدنی ایران، «هر گاه معلوم شود معامله با قصد فرار از دین به طور صوری انجام شده، آن معامله باطل است».
بر این اساس از آنجا که مهریه نیز نوعی دین است، اگر ثابت شود که شوهر به دلیل فرار از پرداخت مهریه به طور صوری اموال خود را به دیگری منتقل کرده است، آن معامله باطل خواهد بود.
بیشتر بخوانید:
تکلیف جنین حاصل از رابطه خارج از ازدواج
سوء معاشرت زوج: راه نجات چیست؟
ترک طولانی مدت خانه و اثر آن بر حقوق زن
در این مورد لازم است قربانی با ارائه دادخواستی خواهان ابطال معامله شود. در صورتی که دادگاه دعوی را بپذیرد، حکم به بطلان معامله داده و اموال شوهر دوباره تحت مالکیت خود او قرار میگیرد و زن خواهد توانست این اموال را در صورت نبود مانع، توقیف کند.
البته قابل ذکر است اثبات اینکه معامله به قصد فرار از دین و صوری بوده است، چندان آسان نیست. همچنین در این مورد اختلافهایی در رویه قضایی وجود دارد. بسیاری از قضات معتقدند گرچه مهریه نوعی دین است، اما قبل از مطالبه آن توسط زن نمیتوان اثبات کرد که انتقال به دلیل فرار از پرداخت مهریه بوده است بلکه معامله صوری به قصد فرار از مهریه زمانی محقق میشود که زن مهریه خود را مطالبه کرده و سپس مرد اموالش را به دیگری منتقل کند.
به عبارتی، برخی معتقدند قبل از انتقال اموال از سوی شوهر، زن باید از طریق اظهارنامه یا مراجعه به اداره ثبت یا دادگاه، مهریه خود را مطالبه کرده باشد تا بتواند انتقال صوری را ابطال کند.
به همین دلیل بهتر است شما هر چه سریعتر به اداره ثبت اسناد و املاک محلی که ملک واقع شده است بروید و با معرفی اموال شوهرتان مهریه خود را مطالبه کرده و خواهان توقیف اموال شوید. در این صورت ایشان دیگر نمیتواند اموالش را به قصد ندادن مهریه به فرد دیگری منتقل کند و اگر این کار را بکند، مجازات حبس خواهد داشت. ضمن اینکه انتقال هم باطل خواهد شد.
سوال:
میتوانم بپرسم مجازات این کار چیست؟
جواب:
بر اساس ماده ۲۱ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، مصوب سال ۱۳۹۲، «انتقال مال به دیگری به هر نحو به وسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقیمانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد، موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکومٌ به یا هر دو مجازات میشود و در صورتی که منتقلٌ الیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد، در حکم شریک جرم است. در این صورت عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال، مثل یا قیمت آن از اموال انتقال گیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکوم ٌبه از محل آن استیفا خواهد شد.»
سوال:
شما فرمودید اموال به جز مستثنیات دین قابل توقیف است. این یعنی چه؟ ضمنا آیا میتوانم به جز مهریه حقوق ماهانه خود را که در طی ۱۸ سال به ایشان دادهام، پس بگیرم؟
جواب:
مستثنیات دین یعنی اموالی که به دلیل دین قابل توقیف نیست. مثل یک خانه معمولی. یعنی اگر شوهرتان فقط یک خانه معمولی داشته باشد یا ماشینش ماشین کار باشد، شما نمیتوانید آنها را بابت مهریه توقیف کنید اما حساب بانکی شوهرتان را میتوانید توقیف کنید.
به هر حال اگر در نهایت اموال ایشان قابل توقیف نباشد و ایشان ادعای ناتوانی مالی کند و دادگاه بپذیرد، مهریه قسط بندی خواهد شد.
در مورد حقوق ۱۸ سال شما عرض شود اگر بتوانید اثبات کنید این پولها را به شوهرتان بابت قرض دادهاید میتوانید آنها را نیز مطالبه کنید. این مساله ارتباطی به دادگاه خانواده و اداره ثبت ندارد و شما باید در دادگاه حقوقی دادخواست مطالبه وجه مطرح کنید. ضمنا توجه کنید در صورت وقوع طلاق، نفقه فرزندانتان بر عهده پدرشان خواهد بود.