Photo: samwordley/depositphotos.com
موسی برزین
وقتی که یک رابطه دو طرفه عاطفی یا جنسی رو به ضعف نهاده یا پایان مییابد مشکلاتی را برای دو طرف ایجاد میکند.
مثلا ممکن است یکی از طرفین خواستار ادامه این رابطه باشد در حالی که طرف مقابلی تمایلی بدان نداشته باشد. در این حالت بعضا مشاهده میشود که فرد متمایل به ادامه رابطه از شیوههای غیر اخلاقی و بعضا مجرمانه برای وادار کردن طرف نامتمایل به رابطه استفاده میکند که قطعا در این حالت فردی که تحت فشار و اجبار قرار دارد، متحمل آسیبهای روحی و روانی بسیار میشود.
یکی از این روشهای غیر اخلاقی تهیه تصویر یا صوت از طرف مقابل هنگام رابطه جنسی یا عاطفی یعنی تهیه و تهدید به انتشار تصاویری است که عرف جامعه آنها را غیر اخلاقی میداند.
اگر تهدید کننده به این رفتار خود ادامه دهد فرد تهدید شونده نهایتا برای رفع تهدید مجبور است از ابزار حقوقی استفاده کرده و از تهدید کننده شکایت کند اما مساله زمانی بغرنج میشود که قوانین نفس داشتن رابطه جنسی و عاطفی را ممنوع کرده باشند. مضاعف بر اینکه اگر عرف جامعه نیز رابطه مد نظر را زشت و ناپسند بداند در این حالت تهدید شونده از افشای موضوع بیم داشته و هم تحت فشار اجتماع قرار خواهد گرفت و هم امیدی به برخورد کیفری با تهدید کننده نخواهد داشت.
عضو کانال تلگرام خانه امن بشوید.
به عنوان مثال در حقوق ایران رابطه جنسی خارج از ازدواج ممنوع بوده و دارای مجازاتهای سنگین است. در بسیاری از مناطق ایران نیز داشتن چنین رابطهای مذموم قلمداد میشود. مساله زمانی بغرنجتر میشود که رابطه بین دو همجنس باشد زیرا در قوانین ایران هر گونه رابطه فیزیکی به قصد لذت جنسی بین دو همجنس جرم بوده و دارای مجازاتهای سنگین همچون مجازات مرگ است.
از طرف دیگر گرایش به همجنس از منظر اجتماع در ایران پذیرفته شده نیست و چه بسا افشای چنین گرایشی خانواده و اطرافیان فرد دگرباش را نیز علیه او کند.
در این حالت طبیعتا اگر فردی از طرف فرد دیگر با انتشار تصاویر خصوصی تهدید شود، سعی خواهد کرد تا این تهدید محرمانه باقی بماند و چه بسا با وجود بیمیلی خویش، به رابطه با تهدیدگر ادامه دهد.
به عنوان مثال فردی با خانه امن تماس گرفته و گفته بود مدتی با همجنس خود در ارتباط بوده اما بعد خواهان قطع این ارتباط شده است. شخص طرف رابطه اما به صورت مخفیانه عکسهایی برهنه و در حال آمیزش جنسی از او گرفت بوده و مرتب تهدید میکرده که اگر به این رابطه ادامه ندهد، عکسها را برای پدر و مادر او میفرستد یا در فضای مجازی منتشر میکند.
این امر سبب شده بود شخص تماس گیرنده بیش از یک سال در رابطهای اجباری با تهدید کننده باشد و در این یک سال متحمل آسیبهای روحی و روانی بسیاری شود.
با وجود مطالب مذکور، امکان شکایت کیفری از تهدید کننده وجود دارد. در قوانین ایران گرچه ارتباط جنسی خارج از ازدواج جرم است اما راهکارهایی نیز برای شکایت از فردی که تهدید به انتشار تصاویر خصوصی میکند یا این کار را انجام داده است، وجود دارد.
قانون «نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیتهای غیرمجاز میکنند» (مصوب سال ۱۳۸۶) مقرراتی را در این زمینه پیشبینی کرده است.
طبق ماده ۴ این قانون، «هر کس با سوء استفاده از آثار مبتذل و مستهجن تهیه شده از دیگری، وی را تهدید به افشا و انتشار آثار مزبور نماید و از این طریق با وی زنا نماید، به مجازات زنای به عنف محکوم میشود ولی اگر عمل ارتکابی غیر از زنا و مشمول حد باشد، حد مزبور بر وی جاری میگردد و در صورتی که مشمول تعزیر باشد، به حداکثر مجازات تعزیری محکوم خواهد شد.»
مشاهده میشود که در این ماده، اعمالی غیر از زنا را نیز مد نظر قرار دادهاند.
در حقوق ایران ارتباط دو جنس مذکر در قالب لواط و دو جنس مونث در قالب مساحقه جرمانگاری شده است. بنابراین اگر فردی با تهدید انتشار تصویر خصوصی، فرد دیگر را مجبور به عمل جنسی کند به مجازات عمل جنسی به عنف محکوم میشود. در این صورت از آنجا که رابطه از ناحیه قربانی بدون رضایت بوده است، مستلزم مجازات نخواهد بود؛ یعنی صرف تهدید به انتشار تصاویر خصوصی باعث میشود رابطه از قالب تمایلی به عنف وارد شود و تهدید شونده دیگر محکوم به مجازات نشود.
همچنین ماده پنج این قانون مصادیق دیگری از تهدید به انتشار تصاویر خصوصی را بیان میکند.
بر اساس این ماده، مرتکبان جرایم زیر به دو تا پنج سال حبس و ۱۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی و ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشوند:
– وسیله تهدید قرار دادن آثار مستهجن به منظور سوء استفاده جنسی، اخاذی، جلوگیری از احقاق حق یا هر منظور نامشروع و غیرقانونی دیگر …
– تهیه مخفیانه فیلم یا عکس مبتذل از مراسم خانوادگی و اختصاصی دیگران و تکثیر و توزیع آن.
در این ماده ملاحظه میشود که اگر رابطه جنسی در نتیجه تهدید انجام نشود نیز جرم محقق میشود. یعنی اگر شخصی با تهیه تصاویر مستهجن از شخص دیگری تهدید به انتشار آن کند، مجرم خواهد بود.
قابل ذکر است که بر اساس این قانون «آثار سمعی و بصری “مستهجن” به آثاری گفته میشود که محتوای آنها نمایش برهنگی زن و مرد یا اندام تناسلی یا نمایش آمیزش جنسی باشد.»
قانون دیگری که به مساله انتشار تصاویر خصوصی پرداخته است، قانون جرایم رایانهای (مصوب سال ۱۳۸۸) است.
طبق ماده ۱۴ این قانون، «هر کس به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا حاملهای داده، محتویات مستهجن را منتشر، توزیع یا معامله کند یا به قصد تجارت یا افساد تولید یا ذخیره یا نگهداری کند، به حبس از ۹۱ روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
قابل ذکر است آثار مستهجن بر اساس تعریف تبصره چهار این ماده عبارتند از صوت یا متن واقعی یا غیر واقعی یا متنی که بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد یا اندام تناسلی یا آمیزش یا عمل جنسی انسان است.
بنابراین جرم ماده ۱۴ زمانی تحقق مییابد که تصویر منتشر شده دارای خصوصیات ذکر شده باشد، اما اگر خصوصیات مذکور در تصویر منتشر شده وجود نداشته باشد (به عنوان مثال تصویری نیمه برهنه از یک فرد منتشر شود)، در این موارد هم قانون جرایم رایانهای مجازاتهایی را پیشبینی کرده است.
آثار مبتذل نیز بر اساس تعریف این قانون به آثاری اطلاق میشود که دارای صحنه و صور قبیحه باشد.
در این صورت مرتکب به حداقل یکی از مجازاتهای مذکور در ماده ۱۴ محکوم خواهد شد (تبصره یک ماده ۱۴).
به عبارتی اگر تصاویر منتشر شده مستهجن باشند، قاضی مختار است از حداقل تا حداکثر یکی از مجازاتهای فوق یا هر دو آنها استفاده کند اما اگر تصاویر مبتذل باشند، قاضی باید حداقل حبس یا جزای نقدی مذکور در ماده را حکم کند.
بیشتر بخوانید:
تکلیف جنین حاصل از رابطه خارج از ازدواج
ترک طولانی مدت خانه و اثر آن بر حقوق زن
خانوادهام مانع از رفتن من به دانشگاه میشوند
حال سوال این است که اگر تصاویر منتشر شده نه مستهجن بوده و نه مبتذل باشند اما انتشارشان به نوعی باعث هتک حیثیت صاحب تصویر شود، حکم قضیه چیست؟
در این مورد نیز ماده ۱۷ قانون جرایم رایانهای مقرراتی را پیشبینی کرده است.
طبق این ماده، «هر کس به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به نحوی که منجر به ضرر یا عرفا موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از ۹۱ روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
مساله مهمی که باید به آن توجه شود این است که با توجه به جرم بودن رابطی جنسی خارج از ازدواج در ایران اگر فرد قربانی به نوعی اعتراف به داشتن رابطه جنسی توام با رضایت کند، احتمال محکومیتش وجود دارد و بنابراین قربانی باید توجه کند که به هیچ وجه در اوراق قضایی و شکوائیه، نباید اقراری مبنی بر داشتن رابطه جنسی با تمایل خود داشته باشد.
به عنوان مثال اگر قربانی ادعا کند که مدتی با تهدید کننده رابطه جنسی داشته و بعد از اینکه رابطه را قطع کرده تهدید شروع شده این نوعی اقرار به رابطه جنسی است که خود مجازات سنگینی دارد.
در نگارش شکوائیه و بازجوییها باید دقت شود که چنین اقراری وجود نداشته باشد.
ضمنا دشواری مساله اثبات باید مد نظر قرار گیرد. اگر تصویر هنوز منتشر نشده است اثبات اینکه فردی چنین تصاویری در اختیار داشته و تهدید به انتشار آنها کرده، دشوار است. بنابراین باید ابتدا حداقل مدارکی در دست قربانی وجود داشته باشد تا اقدام به شکایت کند.
اگر بین قربانی و مرتکب پیامهای نوشتاری رد و بدل شده است و این پیامها نشانگر تهدید به انتشار تصاویر خصوصی است، میتوان آنها را به عنوان دلیل به دادسرا ارائه داد اما باید توجه کرد که محتوای این پیامها نباید اقرار به رابطه جنسی توام با رضایت باشد.