Photo: Nikodash/depositphotos.com
موسی برزین، وکیل خانه امن
سوال:
سلام!
من یک خانمی هستم ۴۰ ساله که در سن ۲۸ سالگی ازدواج کردم اما چون شوهرم معتاد بود و خیلی هم با من بدرفتاری میکرد، دو سال بعدش از او طلاق گرفتم و به خانه پدرم رفتم.
در مدتی که در خانه پدرم بودم خیلی تحت فشار بودم. چند بار رفتم سر کار اما برایم مشکل ایجاد شد. طوری شده بود که فکر میکردم همه به من نگاه بد دارند. خلاصه دو سال پیش با مردی ۵۰ ساله آشنا شدم که همسرش فوت کرده بود.
بعد از مدتی صحبت کردن ایشان به من پیشنهاد ازدواج موقت داد. ایشان دو دختر دانشجو و یک پسر ۱۳ ساله داشت و من با وجود اینکه میدانستم فرزندانش راضی به ازدواج نیستند به دلیل اینکه از فشار اطرافیان خلاص بشوم با او ازدواج کردم و به خانهاش رفتم.
قرارداد ازدواج ما عقد موقت پنج ساله است.
من خیلی سعی کردم محبت بچههای او را به دست آورم اما آنها هیچوقت من را قبول نکردند و همین باعث مشکلات زیادی شده است.
شوهرم خیلی به حرف بچههاش گوش میدهد. پسرش خوب است و هیچ مشکلی با من ندارد اما دو دخترش مرتبا پدرشان را تحریک میکنند. صبح تا شب در خانه کار میکنم و از بچههایش نگهداری میکنم اما شوهرم با من بد رفتار شده است. میگوید تو بچهها را اذیت میکنی و در خانه تشنج ایجاد کردهای.
من بارها خواستهام برگردم خانه پدرم اما اگر این کار را بکنم دیگر خیلی بدتر از قبل میشود.
یک بار به مادرم گفتم اینجا راحت نیستم که گفت باید بسوزی و بسازی چون اگر برگردی دیگر آبرو برایمان نمیماند. یعنی حاضر نیستند من برگردم آنجا. خلاصه خیلی درمانده و خسته شدهام و اصلا نمیتوانم ادامه بدهم. اینجا تبدیل به یک خدمتکار شدهام و هر روز هم از طرف شوهرم و بچههایش تحقیر میشوم. دو دخترش به من فحش و ناسزا میگویند و شوهرم هم سرکوفت میزند که تو یک زن مطلقه بودهای و من پناهت دادم. اگر من نبودم معلوم نبود الان کجا بودی و از این حرفهای زننده. من از شما راهنمایی میخواهم. به نظرتان چه کار باید بکنم؟ آیا میتوانم طلاق بگیرم؟
بیشتر بخوانید:
به بهانههای مختلف نمیگذارد بچهدار شویم
خانوادهام مانع از رفتن من به دانشگاه میشوند
جواب:
سلام خانم محترم.
متاسفیم از مشکل پیش آمده.
متاسفانه در موارد قابل توجهی، ازدواج مجدد خانمها به دلیل فشار اطرافیان و جامعه صورت میگیرد و این بعدها مشکلاتی را ایجاد میکند. به هر حال اگر فکر میکنید در آن خانه راحت نیستید و امکان داشتن زندگیای مثبت و سالم را ندارید و از طرف دیگر جایی هم برای رفتن ندارید، با شماره ۱۲۳ که مربوط به اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی است تماس گرفته و متقاضی اعزام به خانه امن شوید.
سازمان بهزیستی در برخی شهرستانها خانههایی دارد برای اسکان زنانی که پناهگاهی نداشته و قربانی خشونت شدهاند. در این اماکن برخی قربانیان خشونت خانگی به صورت موقت نگهداری میشوند.
در مورد سوالتان درباره اینکه آیا به زندگی مشترک ادامه دهید یا نه، بهتر است با یک مشاور خانواده مشورت کنید اما به هر حال ادامه چنین شرایطی میتواند تبعات روحی و روانی جبران ناپذیری برای شما داشته باشد.
در مورد طلاق اما عرض شود که طلاق نهادی است در عقد دائم. در عقد موقت مبحث طلاق مطرح نمیشود و پس از انقضای مدت، عقد خود به خود خاتمه مییابد. اصولا قبل از انقضای مدت خانم نمیتواند مانند عقد دائم به دادگاه رفته و تقاضای طلاق کند اما اگر زن در وضعیت عسر و حرج قرار بگیرد، برخی محاکم خانواده این امکان را به زن میدهند که تقاضای الزام شوهر به بذل مدت بکند.
بر طبق یک نظریه مشورتی از اداره حقوقی قوه قضاییه، «هر چند تحقق عسر و حرج در مورد ازدواجهای موقت مشکل و غالباً غیرمتصور است -زیرا که در غالب موارد ازدواجهای موقت، زوجه تا حدودی از آزادی بیشتری برخوردار بوده و حقوق و تکالیفی که در ازدواج دائم بر عهده زن است، در ازدواج موقت نیست یا خیلی کمتر است- اما در عین حال چنانچه در مواردی زوجه با عسر و حرج (حرجی بودن ادامه زوجیت) روبهرو شود و این موضوع بر دادگاه ثابت گردد، در این صورت دادگاه میتواند از ملاک ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی تنقیح مناط {ابهام زدایی} نموده و حکم به اجبار زوج به بذل بقیه مدت متعه و در صورت میسر نشدن این امر، حکم به انحلال زوجیت و قطع بقیه مدت نکاح موقت صادر نماید.»
سوال:
آیا من موظف هستم که از بچههای ایشان نگهداری کنم؟ واقعیتش ما در این مورد حرف زده بودیم و من هم قبول کرده بودم که از بچهها نگهداری کنم اما نمیدانستم که وضعیت اینطور است. یعنی دخترهایش حتی لباسهایشان را خودشان در کمد نمیگذارند و من باید این کارها را بکنم، مثل یک خدمتکار ۲۴ ساعته. دو بار هم به شوهرم گفتم اما ایشان در جواب گفتند فکر کردی که میآیی اینجا میخوابی و استراحت میکنی.
جواب:
با وجود توافقتان شما مجبور به نگهداری از بچههای ایشان نیستید. تنها وظیفهای که قانون در عقد موقت برای زن پیشبینی کرده است، تمکین خاص از شوهر است. تمکین خاص یعنی برقراری ارتباط جنسی.
پس شما به هیچ وجه مجبور به انجام کارهای فرزندان شوهرتان نیستید.
عضو کانال تلگرام خانه امن بشوید.
سوال:
برای جدا شدن حتما باید به دادگاه بروم؟ واقعیتش من چون قبلا یک بار تجربه طلاق داشتم اصلا خاطره خوشی از دادگاه ندارم. اگر همینطور خانه را ترک کنم و بروم، مشکلی پیش میآید؟
جواب:
اگر شوهرتان با بذل مدت باقیمانده موافقت نکند چارهای جز رفتن به دادگاه ندارید.
اگر قصد جدایی شما قطعیست، بهتر است با شوهرتان صحبت کنید و از او بخواهید تا با بذل مدت، عقد موقت را منحل کند. در این صورت احتیاجی به رفتن به دادگاه نیست. اما اگر به هر دلیلی راضی نشد، میتوانید خانه را ترک کنید و به دادگاه هم نروید. فقط در این صورت شما تا پایان پنج سال متاهل محسوب شده و نمیتوانید دوباره ازدواج کنید.
همچنین اگر به این طریق خانه را ترک کنید، شوهرتان میتواند تقاضای الزام به تمکین کند و اگر شما تمکین نکردید، حق نفقه نخواهید داشت و مهریهای هم که تعیین کردهاید به شما تعلق نخواهد گرفت.