Photo: grigvovan/depositphotos.com
موسی برزین، وکیل خانه امن
سوال:
با سلام.
من در مورد مادرم میخواهم راهنمایی بگیرم. مادر من ۶۳سال دارد و صاحب سه فرزند است که همگی ازدواج کردهایم.
پدرم اما از همان ابتدا مادرم را اذیت میکرد. یعنی مادرم صبح تا شب توی خانه کار میکرد بدون اینکه پدرم حتی یک لباس درست-حسابی برایش بخرد و وقتی مریض میشد، با او بدرفتاری میکرد و میگفت: «خودت را به تنبلی نزن!»
بارها شاهد بودم که مادرم را کتک زد. در آن زمان عمویم با ما زندگی میکرد و مادرم مجبور بود کارهای او را هم انجام دهد. وقتی ما کوچک بودیم کاری نمیتوانستیم بکنیم اما وقتی بزرگ شدیم دیگر جلوی پدرم را گرفتیم و ایشان جرات زدن نداشت اما بددهنی میکرد و مرتب به مادرم فحش میداد یا در برابر دیگران تحقیرش میکرد تا اینکه ما ازدواج کردیم و مستقل شدیم.
پس از اینکه ما از خانه رفتیم پدرم دوباره شروع کرده به انواع اذیت و آزار. ایشان بازنشسته است اما یک تومان هم به مادرم نمیدهد تا مثلا برای خودش چیزی بخرد. زانوهایش درد میکند و خودش زیاد نمیتواند راه برود و پدرم هم دکتر نمیبردش و میگوید که دارد فیلم بازی میکند.
من بعضی وقتها مادرم را میبرم دکتر اما متاسفانه برادرانم پس از ازدواج تغییر کردهاند و اصلا توجهی به مادر ندارند و فقط هر از گاهی سری میزنند. خلاصه خیلی سنگدل شدهاند و هر چه میگویم باید فکری کنیم میگویند: «اتفاقی نیافتاده است که!»
راستش من به خاطر شغل شوهرم در شهرستان هستم و شوهرم هم راضی نیست مادرم را بیاورم اینجا با ما زندگی کند چون میگوید پسرهایش چرا کاری نمیکنند و به من ربطی ندارد.
چند وقت پیش شنیدم که پدرم، مادرم را زده و کتفش آسیب دیده. من تصمیم گرفتم که اولا شکایت کنم از پدرم و بعد طلاق مادرم را بگیرم و ثانیا مادرم را ببرم آسایشگاه یا خانه سالمندان و خودم هزینهاش را بدهم. در این مورد راهنمایی میخواستم که چهطور باید شکایت کنم؟
جواب:
سلام خانم محترم. متاسفم از مشکل پیش آمده.
در مورد شکایت عرض شود که اگر آثاری از ضرب و جرح در بدن مادرتان هست، ایشان میتواند شکایت کند. برای این کار باید خود ایشان یا یک وکیل دادگستری اقدام کند. یعنی شما نمیتوانید به جای مادرتان شکایت کنید. بنابراین بهتر است با یک وکیل دادگستری صحبت کنید تا ایشان از طرف مادرتان شکایت کند. اگر این شکایت به نتیجه برسد، پدرتان به دیه محکوم میشود.
در مورد طلاق هم باز مادرتان خودش باید اقدام کند. زن در صورتی که در وضعیت عسر و حرج باشد میتواند تقاضای طلاق بدهد. عسر و حرج یعنی سختی و مشقت. اگر مادرتان اثبات کند که دائما مورد ضرب و شتم قرار گرفته، امکان صدور حکم طلاق وجود دارد. اما توجه کنید بهتر است قبل از شکایت یا طرح دعوی یک مکان زندگی مجزا برای مادرتان فراهم کنید چون پس از اقدام قضایی اگر مادرتان با پدرتان در یک جا باشد، ممکن است خشونتهای بیشتری را متحمل شود.
بعد از بارداری تازه فهمیدم ازدواج ثبت نشده
میگوید: «مگر دیوانه هستم که دکتر بروم!»
تقاضای طلاق و خودداری مادر از نگهداری کودک: راهحل قانونی چیست؟
سوال:
در مورد وکیل، آیا دادگاه وکیل تسخیری به مادرم میدهد؟ چون خودش که سواد ندارد و نمیتواند برود و من هم شاید اولش بروم اما همیشه نمیتوانم حضور داشته باشم.
جواب:
بر اساس قوانین ایران حضور وکیل در دعاوی خانوادگی یا پرونده ضرب و جرح الزامی نیست اما اگر دادگاه تشخیص بدهد که حضور وکیل لازم است میتواند نسبت به تعیین وکیل معاضدتی اقدام کند. با توجه به سن و سال مادرتان و نداشتن توانایی مالی شاید دادگاه قبول کند که برای ایشان وکیل تسخیری تعیین شود.
طبق قسمت اخیر ماده پنج قانون حمایت از خانواده، «در صورت اقتضاء ضرورت یا وجود الزام قانونی دایر بر داشتن وکیل، دادگاه حسب مورد رأساً یا به درخواست فرد فاقد تمکن مالی، وکیل معاضدتی تعیین میکند.»
بنابراین در صورتی که دادگاه حضور وکیل را لازم بداند برای مادرتان وکیل معاضدتی تعیین خواهد کرد. حقالوکاله این وکیل توسط خواهان پرداخت نمیشود وکیل معاضدتی میتواند دستمزد خود را از قوه قضاییه مطالبه کند. اما اگر دادگاه وکیل معاضدتی را قبول نکرد، خودتان باید وکیل بگیرید.
سوال:
واقعیتش مادرم راضی به طلاق نمیشود چون زنی سنتیست و فکر میکند طلاق آبروریزی است و خیلی کار گناهیست اما من به هر طریق ممکن میخواهم جدا شود تا پدرم تنها بماند و تاوان این بلاهایی که سر مادرم آورده را بدهد. میخواستم ببینم آیا اگر قانونا طلاق نگیرند من میتوانم مادرم را ببرم آسایشگاه سالمندان؟
جواب:
در قوانین در این مورد که برای پذیرش زن در خانه سالمندان نیاز به اجازه شوهر یا فرد دیگری است مطلبی وجود ندارد. درست است که زن باید از مرد تمکین کند اما با توجه به ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی که برای زن حق ترک خانه در صورتی که خطر جانی و جسمی وجود داشته باشد را به رسمیت شناخته، میتوان گفت مادرتان نیازی به اجازه همسرش در این مورد ندارد. ضمن اینکه اثر عدم تمکین فقط اسقاط نفقه و در شرایطی اجازه ازدواج دوم است. لذا به نظر نمیرسد برای اینکه مادرتان را به خانه سالمندان ببرید، لازم باشد رضایت پدرتان را داشته باشید.
با وجود این اما ممکن است برخی مراکز نگهداری سالمندان بر اساس ضوابط داخلی خود چنین اجازهای را لازم بدانند و بنابراین بهتر است مساله را از مرکزی که میخواهید مادرتان را به آنجا ببرید بپرسید. ضمن اینکه بهتر است برادرهایتان را نیز در این تصمیم با خود همراه کنید.
به کانال تلگرام خانه امن بپیوندید.
سوال:
سوال دیگرم این است که نمیشود قانونا قسمتی از حقوق پدرم را توقیف کرد و به مادرم داد؟ یعنی با وجود این همه سال که مادرم زحمت کشیده، همه درآمد خانواده برای پدرم است؟
جواب:
متاسفانه این امر در قوانین ایران پیش بینی نشده است که در درآمد مرد، خانم نیز سهیم باشد. مرد فقط ملزم به پرداخت نفقه است. البته اگر مادرتان مهریه خود را که به نرخ روز محسوب میشود مطالبه کند و پدرتان آن را پرداخت نکرده و نهایتا قسطبندی شود، هر ماه یک چهارم حقوق پدرتان کسر و به حساب مادرتان واریز خواهد شد.
(عکس تزئینی است.)