Photo: marcogarrincha/www.shutterstock.com
موسی برزین، وکیل خانه امن
سوال:
سلام!
من یک زن ۳۲ ساله هستم که چهار سال پیش ازدواج کردهام. مدت کمی بعد از ازدواجمان شوهرم با تحریک یکی از دوستانش تصمیم گرفت که ما به ترکیه برویم و پناهنده شویم و بعد برویم آمریکا. من کاملا مخالف بودم. خانواده من هم همینطور اما ایشان خیلی اصرار کرد و آخر سر هم گفت اگر نیایی خودم میروم. در نهایت من مجبور شدم رضایت بدهم و به هر ترتیب آمدیم ترکیه و الان سه سال است در اینجا هستیم و شرایط سختی هم داریم.
بعد از اینکه به ترکیه آمدیم شوهرم گفت باید مسیحی بشویم تا کیسمان قبول شود. من قبول نکردم اما ایشان خودش در «یو. اِن» گفت که مسیحی شده است و در اینجا هم میرود کلیسا اما نه به اخلاق پایبند است نه به دین و مذهب نه به خانواده. به همین دلایل با شوهرم اختلافات زیادی پیدا کردهام. ایشان اصلا متعهد به زندگی نیست و اندک پولی هم که خانوادههایمان میفرستند صرف مشروبات و خوشگذرانی میکند. هر وقت هم اعتراض میکنم میگوید اگر ناراحتی برگرد برو. چند بار هم من را کتک زده است. مرتبا پیش همه با من بد صحبت میکند و یک بار با دسته کلیدش زد توی صورتم به طوری که ابرویم پاره شد و مجبور شدم بروم بیمارستان. واقعا نمیدانم چه کار باید بکنم. اگر برگردم یک مشکل است و اگر برنگردم هزار مشکل. میترسم برگردم و در شرایط اجتماعی ایران دچار مساله بشوم و همه سرکوفت بزنند اما خیلی فکر کردهام و شاید چاره دیگری به جز جدا شدن از این آقا نداشته باشم.
من چند سوال در این مورد از شما دارم. برای طلاق چه کار باید بکنم؟ آیا در اینجا باید تقاضای طلاق بدهم یا در ایران؟ در مورد کتک کاریهایی که کرده آیا میتوانم اینجا از دستش شکایت کنم؟
جواب:
سلام خانم محترم!
در مورد طلاق شما هم میتوانید در ترکیه و هم در ایران تقاضای طلاق دهید. اگر در ترکیه تقاضای طلاق دهید بر اساس قوانین ترکیه رسیدگی خواهد شد و اگر حکم طلاق صادر شود در ترکیه اعتبار خواهد داشت اما اگر بخواهید در ایران هم طلاق شما ثبت شود، حتما باید طلاق ترکیهای را در دادگاههای ایران تنفیذ کنید. اگر طلاق توافقی باشد به راحتی تنفیذ شده و طلاقتان در ایران نیز رسمیت پیدا میکند اما اگر شوهرتان راضی به طلاق نباشد و شما در کشور ترکیه تقاضای طلاق بدهید و حکم صادر شود، دادگاههای ایران به سختی این حکم را تنفیذ خواهند کرد. اگر قصد بازگشت به ایران دارید، منطقیتر این است که در ایران تقاضای طلاق بدهید. با توجه به مسائلی که گفتید امکان به نتیجه رسیدن زیاد است و با توجه به اینکه شوهرتان به ایران نخواهد آمد، طلاق به صورت غیابی صادر خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
میگوید: «مگر دیوانه هستم که دکتر بروم!»
تقاضای طلاق و خودداری مادر از نگهداری کودک: راهحل قانونی چیست؟
ازدواج موقت با مادر و تجاوز به دختر نوجوان: به کجا و چهطور باید شکایت کرد؟
سوال:
آیا اینکه شوهرم در ترکیه مرا کتک زده و اذیت کرده است را دادگاههای ایران قبول خواهند کرد؟
جواب:
بله! هر مدرکی که مبنی بر بدرفتاری شوهرتان دارید جمعآوری کنید. از جمله به بیمارستانی بروید که برای درمان مراجعه کردهاید و یک گزارش بگیرید. این گزارش هم در ترکیه میتواند مورد استناد قرار بگیرد و هم در ایران میتوانید توسط مترجم رسمی به فارسی ترجمهاش کنید. این مدارک در تقاضای طلاق شما موثر خواهند بود اما با توجه به این اسناد نمیتوانید از شوهرتان شکایت کیفری کنید.
سوال:
اگر اینجا از شوهرم به دلیل کتک زدن شکایت کنم به نتیجهای میرسد؟ واقعیتش میخواهم ایشان محکوم شود تا هر جایی هم که میرود در پروندهاش باشد که آدم خشونتگری است.
جواب:
بله! شما میتوانید به دادستانی در ترکیه رفته و بابت ضرب و جرح شکایت کنید. اگر مدارک کافی باشد حتما مجازاتی در پی خواهد داشت. ضمن اینکه میتوانید تقاضای دور کردن شوهرتان را از خانه مشترک بدهید. در حقوق ترکیه در برخی موارد دادستانی حکم به دور شدن موقت شوهر از محل زندگی میدهد. اگر این شکایتتان به نتیجه برسد در دعوای طلاقی که در ایران مطرح میکنید نیز موثر خواهد بود. یعنی میتوانید با ترجمه حکم دادگاه ترکیه، اثبات کنید که شوهرتان شما را کتک میزده است و به این دلیل شما در وضعیت عسر و حرج قرار داشتهاید.
سوال:
در مورد مهریه هم سوال داشتم. اگر من در ایران مطالبه مهریه کنم چطور میتوانم از ایشان مهریه را بگیرم؟ ایشان که به هر حال به ایران نخواهند آمد.
جواب:
اگر در ایران مهریه خودتان را مطالبه کنید دادگاه حکم به پرداخت مهریه خواهد داد. اگر شوهرتان به هر طریقی تقاضای اعسار و قسطبندی بدهد، مهریه تقسیط خواهد شد. اگر شوهرتان در ایران اموالی داشته باشد میتوانید آنها را توقیف کنید اما اگر نداشته باشد با توجه به اینکه شوهرتان در ترکیه است و پناهنده هم شده، عملا گرفتن مهریه از ایشان ممکن نخواهد بود مگر اینکه شما ایشان را ممنوعالخروج کرده و اگر روزی به ایران بیاید، نتواند دوباره از کشور خارج شود.
به کانال تلگرام خانه امن بپیوندید.
سوال:
واقعیتش دو دل هستم که به ایران برگردم. با وجود اینکه خیلی مایلم برگردم اما خیلی هم میترسم. به هر حال در ایران به یک خانم مطلقه خوب نگاه نمیکنند. پدر و مادر من هم خیلی حساس و سنتی هستند. اگر طلاق بگیرم و برگردم خیلی ناراحت میشوند. میخواستم بدانم آیا در ترکیه جایی هست که موقتا بروم؟ چون اختلاف من با شوهرم خیلی زیاد شده و اصلا نمیتوانم تحمل کنم که با او در یک جا زندگی کنم.
جواب:
در کشور ترکیه خانههای امن وابسته به دولت وجود دارند که به زنهای قربانی خشونت خانگی پناه میدهند. در مورد شرایط پذیرش در این نهاد باید با پلیس ترکیه مشورت کنید. اگر نتوانستید حکم دور کردن از خانه را بگیرید میتوانید در مورد خانههای امن اقدام کنید.