Photo: majo1122331/shutterstock.com
موسی برزین، وکیل خانه امن
پرسش: سلام. خسته نباشید. یک سال پیش خانوادهای به محله ما آمدند که باعث مشکلات بسیاری شدند. این خانواده یک زن وشوهر هستند که سه بچه کمتر از ۱۵ سال دارند. بعد از مدتی متوجه شدیم که رفت و آمدهای مشکوکی دارند. متاسفانه خانه را تبدیل به مرکز فحشا کردهاند. تحقیق کردیم دیدیم واقعا زن و شوهرند و بچهها هم فرزندان خودشان هستند. مشخص است که شوهر اعتیاد دارد و خانم هم احتمالا مواد مصرف میکند. ظاهرا قبلا چند کوچه بالاتر از ما مینشستهاند که به علت اعتراض همسایهها مجبور شدند جا عوض کنند. مرتب زنان و مردان مختلف به خانه رفت و آمد میکنند. بوی مواد مخدر هم از خانه میآید. یک بار به پلیس زنگ زدیم اما نتیجهای نداد. نگرانی ما بیشتر از وضعیت بچهها است. شخصی میگفت که یکی از اتاقها را به زنان و مردانی که برای فحشا میآیند اختصاص دادهاند. این بچهها با این وضعیت آیندهشان در خطر است. دو تا از بچهها در مدرسه پسرم هستند. درسشان هم اصلا خوب نیست و ظاهرا اکثر معلمها خیلی از آنها ناراضی هستند. پدر و مادرشان هم اصلا پیگیری نمیکنند. با یکی از پسرهایشان صحبت کردم که میگفت پدرش جلوی آنها مواد میکشد و گاهی آنها را کتک میزند و فحش میدهد. مثل اینکه پدر سابقه زندان هم دارد. سوال من این است که ما چه کار میتوانیم بکنیم؟ آیا راهی هست حداقل به وضعیت بچهها رسیدگی شود؟ به کجا زنگ بزنیم؟ آیا به دادسرا یا کلانتری برویم؟
پاسخ: سلام! قطعا با مسائلی که گفتید سلامت روانی و جسمی بچهها در خطر است . حتما با شماره ۱۲۳ که خط اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی است، تماس بگیرید و مساله را گزارش دهید. هر وقت هم مورد مشکوکی دیدید و یا شاهد خشونت علیه این کودکان شدید، با پلیس تماس گرفته و گزارش دهید. خوشبختانه از لحاظ قانونی راهکارهایی برای برخورد با مساله وجود دارد. در قوانین ایران نسبت به بیتوجهی به سلامت کودک، ضمانت اجراهای کیفری و مدنی پیشبینی شده است. بر اساس ماده ۴ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان «ھر گونه صدمه و اذیت و آزار و شکنجه جسمی و روحی کودکان و نادیده گرفتن عمدی سلامت و بھداشت روانی و جسمی و ممانعت از تحصیل آنان ممنوع است و مرتکب به سه ماه و یک روز تا شش ماه حبس و تا ده میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود.» از آنجا که این جرم از جرایم عمومی است، نیازی به شاکی خصوصی ندارد. بنابراین شما میتوانید به دادستان حوزه قضایی محل کتبی و شفاهی گزارش دهید. بهتر است این اقدام به صورت دسته جمعی انجام شود و استشهادیهای از افراد محل مبنی بر انجام اعمال خلاف جمعآوری شود. همچنین میتوانید از مدیر مدرسه هم بخواهید در نامهای وضعیت درسی بچهها و بیتوجهی والدین را گزارش کند. اگر ممکن است از همسایگان قبلی این خانواده نیز استشهادیه بگیرید. از لحاظ حقوق مدنی بر طبق ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی: «هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا ترتیب اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه میتواند به تقاضای اقربای طفل و یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.» در این ماده هم قید شده است دادگاه میتواند تصمیمات لازم برای رعایت مصلحت کودک را اتخاذ کند.
پرسش و پاسخهای حقوقی دیگر را ببینید:
مادر و برادرم نمیگذارند درس بخوانم!
ممانعت از بارداری و جلوگیری از رشد زن
پرسش: دادگاه مثلا چه تصمیماتی میتواند بگیرد؟ آیا امکان گرفتن کودک از آنها وجود دارد؟
پاسخ: دادگاه با توجه به اوضاع و احوال میتواند تصمیمهای مختلفی بگیرد. امکان اینکه از پدر و مادر در مورد حضانت بچهها سلب صلاحیت شود، وجود دارد. در این صورت اگر شخص امینی برای نگهداری باشد، دادگاه حضانت را به آنان میسپارد و اگر شخصی یافت نشود، کودکان بدسرپرست شناخته شده و به سازمان بهزیستی تحویل داده میشوند. بهتر است ابتدا شما مساله را به دادستان اطلاع دهید تا ایشان تحقیقات لازم را انجام دهد. پس از اتمام تحقیقات از دادستان بخواهید نسبت به فرزندان نیز تعیین تکلیف شود.
اگر تاکنون عضو کانال تلگرام خانه امن نشدهاید، کلیک کنید.
پرسش: آیا خود اینها به خاطر اعتیاد یا فساد مجرم نیستند؟ واقعا معلوم نیست با این وضع بچهها در آینده چطور بشوند.
پاسخ: دایر کردن مراکز فساد و فحشا، بر اساس قانون مجازات اسلامی، جرم بوده و مجازات حبس از یک سال تا ده سال دارد. وقتی شما مساله را به دادستان گزارش میدهیدف ایشان موظف است در این مورد نیز اقدامات لازم را به عمل آورد، اما مستحضر هستید که این امر باید اثبات شود. در مورد اعتیاد هم عرض شود که صرف اعتیاد در مواردخاصی جرم است، اما حمل و نگهداری مواد مخدر جرم بوده و میتواند مجازات سنگینی داشته باشد.
پرسش: به نظرتان اثبات می شود که اینها کارهای خلاف میکنند و با آینده بچهها بازی میکنند؟
پاسخ: بله اگر پدر سابقه زندان داشته باشد و اعتیادش هم مشخص باشد و شما هم مدارک لازم از جمله نامه مدیر مدرسه و استشهادیه همسایگان را جمع کنید؛ به احتمال بسیار رسیدگی میشود. سعی کنید هر اقدامی که میکنید کتبی باشد و مساله را نیز پیگیر شوید. به کلانتری محل نیز گزارش دهید. اگر به هر دلیلی دادستان توجه نکرد، به رئیس دادگستری مربوطه نامه بنویسید. حتما با بهزیستی هم تماس بگیرید و گزارش بدهید. این تماسها هر چقدر بیشتر و از طرف افراد بیشتری باشد بهتر است.