Photo: sindlera/shutterstock.com
باران خسروی
بارها این جمله را شنیدهاید که تغییرات اجتماعی، ناگهانی و یا به دست یک نفر به وجود نمیآیند. حتی اگر تغییرات به این صورت رخ بدهند یا ماندگار نیستند و یا اجرایی شدن آنها سالها به درازا خواهد کشید. برای مثال، اگر قانونی بدون آگاهی مردم یا بدون درگیر شدن آنها وضع شود، قانونگذاران برای اجرایی شدن و ماندگار شدن آن قانون مشکل خواهند داشت.
یکی از بهترین روشهای تغییر وضعیت موجود به وضعیت مثبت و ماندگاری تغییرات، “حمایتگری” (Advocacy) است. از حمایتگری تعریفهای متفاوتی ارائه شده است. حمایتگری کنشی است که شما در راستای حمایت از دیگران انجام میدهید. این حمایت میتواند حمایت کلامی مانند توصیه کردن، بحث کردن، استدلال آوردن و اعتراض کردن باشد. همچنین میتواند اقدام عملی در حمایت از فرد، افراد یا موضوع خاصی مانند راهاندازی یک کمپین باشد . حمایتگری به دنبال تاثیرگذاری بر سطح آگاهی عمومی مردم و تغییر باورهای آنها است. حمایتگری همیشه همراه با یک ترکیب هماهنگ شده از شناسایی مشکلات، خلق راهحل، توسعه استراتژی و قدم راهبردی به سمت تغییر مثبت است.
حمایتگری در خشونت خانگی هم مثل همه مدلهای حمایتگری در پدیدههای اجتماعی، به دنبال تغییر وضعیت افراد خشونتدیده به سمت بهبود و وضعیت مثبت است. این مساله میتواند در سطح خُرد/فردی، گروهی/اجتماعی و یا کلان رخ بدهد.
از همین نویسنده بیشتر بخوانید:
کودکان، شاهدان ساکت خشونت خانگی
کمپینسازی برای محو خشونت علیه زنان
سطح فردی: زمانی که شما برای فرد مشخصی شروع به حمایتگری میکنید نتیجه تغییر تنها به سود فرد خاص است. این فرد میتواند دوست شما، مُراجع یا مریض شما، عضو خانواده شما و یا فردی باشد که شما هیچگونه شناختی نسبت به او ندارید، ولی داستانش شما را به اندازه کافی تحت تاثیر قرار داده تا برای او حمایتگری کنید.
مثال: مریم دوست و همکلاسی شما بهتازگی ازدواج کرده است. شما و مریم سالهای زیادی یکدیگر را میشناسید و به نظر شما رفتار مریم تغییر زیادی کرده است. مریم در کلاس ساکت است، با شما و دیگران به ندرت حرف میزند و بیشتر اوقات غمگین است. شما اصرار دارید که بدانید چرا مریم مثل قبل نیست و در نهایت بعد از تلاشهای زیاد مریم با شما صحبت میکند. مریم به شما میگوید که همسرش درخواستهای عجیب جنسی از او دارد. او را کتک میزند و همیشه بدون رضایت، مریم را مجبور به رابطه جنسی میکند. مریم از همسرش میترسد و فکر میکند که دیگر نمیتواند در این زندگی بماند. شما میدانید مریم شخصیت درونگرایی دارد و دختر با اعتمادبهنفسی بوده، اما حرفهای مریم به شما نشان میدهد که الان مریم اعتماد به نفس ندارد و قادر نیست به تنهایی از این شرایط خارج شود.
اگر تاکنون عضو کانال تلگرام خانه امن نشدهاید، کلیک کنید.
شما به عنوان حمایتگر چه میکنید؟
- میتوانید با خانواده مریم صحبت کنید و آنها را به حمایت از مریم تشویق کنید.
- میتوانید همراه مریم نزد وکیل رفته و یا به دادگاه بروید و در مورد حقوق ضایع شده او صحبت کنید.
- میتوانید همراه مریم به اداره پلیس بروید و …
درواقع با “حمایتگری” شما میتوانید صدای خاموش و ضربهدیده مریم را به گوش اطرافیانش برسانید. شما می توانید خودتان را در جایگاه مریم قرار داده، به مریم اعتماد به نفس دهید و سعی کنید که به بهبود شرایط او کمک کنید.
سطح گروهی: تغییر در سطح گروهی زمانی اتفاق میافتد که که شما یا گروهی همراه شما، سعی در بهبود شرایط گروهی دیگر دارند. دراین حالت، نتیجه تغییر تنها به نفع گروه خاص مورد هدف است.
مثال: شما بهتازگی بهعنوان مددکار در یک درمانگاه خصوصی استخدام شدهاید. درمانگاه درنظر دارد که کلاسهای آموزشی در مورد «مهارتهای ارتباطی صحیح با کودکان» برای پدر و مادرها برگزار کند تا درآمدی مضاعف برای درمانگاه ایجاد کند. شروع به ثبتنام میکنید. فرم سادهای برای ثبتنام دارید و سوالها را از پدر و مادرها همزمان میپرسید. درطول مراحل ثبتنام متوجه میشوید که یکی از مراجعین خانم بهشدت ساکت است و در مقابل بعضی سوالات حالت ترسیدهای دارد و در تمام مدت همسرش بهجای او به سوالات پاسخ میدهد.
شما در همان جلسه احساس میکنید که ممکن است این زن خشونت دیده باشد و بهعنوان مددکار میدانید که قرار گرفتن این زن و مرد در این کلاس بدون در نظر گرفتن شرایط فرد خشونتدیده بیفایده است. از طرف دیگر فکر میکنید که باید حتما جلسه خصوصی با این زن بگذارید تا بتوانید کمک لازم را انجام دهید، ولی طبق قوانین شما نباید وقت زیادی صرف مراحل ثبتنام کنید. به این فکر میکنید که ممکن است تعداد بیشتری از مراجعین شما قربانی خشونت خانگی باشند و بیشتر از کلاسهای فعلی ممکن است به کلاسها یا حمایتهای متفاوتی احتیاج داشته باشند.
درباره حمایتگری بیشتر بخوانید:
رﺳﺎﻧﻪها، حمایتگری و خشونت خانگی
لابیگری با نمایندگان در موضوع خشونت خانگی
بهعنوان حمایتگر چه میکنید؟
- جلسهای با روسای درمانگاه ترتیب میدهید و فهرستی از مشکلات موجود را به آنها ارائه میدهید.
- داستان یکی از مراجعین خودتان را برای آنها تعریف میکنید و توضیح میدهید که چگونه این مشکل بر روند کلاسها تاثیر میگذارد.
- به دلیل اینکه مرکز شما از طریق برگزاری این کلاسها کسب درآمد می کند، شما باید با یک دید و راهحل اقتصادی وارد گفتگو شوید.
- میتوانید نوآور بودن طرح را برای آنها توضیح دهید و اینکه چگونه این طرح جدید در حمایت از خشونتدیدگان میتواند در بهبود وضعیت بیماران درمانگاه تاثیر بگذارد.
سطح کلان: تغییرات در سطح کلان زمانی اتفاق میافتد که گروه بزرگی درگیر “حمایتگری” از یک موضوع یا یک گروه و یا فردی در سطح کلان میشوند و نتیجه تغییر به سود تمام افراد جامعه است و این تغییرات اساسی و بنیادی است.
مثال: شما در جامعهای زندگی میکنید که حمایت از زنان خشونت دیده در قوانین چندان دیده نمیشوند و هیچ قانونی به نفع زنان خشونتدیده نیست.
راهحل حمایتگر چیست؟
- همراه گروهی از فعالان دغدغهمند کمپینی را برای تغییر قوانین اجتماعی راه میاندازید.
- با نمایندگان صحبت میکنید.
- لابی میکنید.