باران خسروی
در این نوشته قصد داریم شما را با مفهوم لابیگری (رایزنی) آشنا کنیم. لابیگری در حقیقت یکی از ابزارهای حمایتگری (Advocacy) است.
لابی کردن و برقراری ارتباط مستقیم با سیاستگذاران، بخش مهمی از حمایتگری و کمپینسازی است. این کمپینسازی میتواند در دستیابی به تغییر سیاست موردنظر شما بسیار تاثیرگذار باشد.
لابیگری شیوهای برای اعمال نفوذ در روند تصمیمگیری سیاسی به نفع گروههای خاص یا گروههای فشار است. بهعبارت دیگر لابیگری، عمل حمایتگری شخصی یا خصوصی با هدف اعمال نفوذ بر نهادهای حکومتی است.
از سوی دیگر لابیگر، شخصی (حقیقی یا حقوقی) است که در ازای دریافت پول درصدد جلب حمایت قانونگذار یا به عبارت کلیتر سیاستگذاران و افکار عمومی برمیآید. شما با لابی کردن با افراد تأثیرگذار رابطه برقرار میکنید و درعین حال آنها را آموزش میدهید و از آنها رهبر میسازید.
یکی از مهمترین شیوههای لابی کردن، جلسه حضوری با نماینده مورد نظر یا اعضای دفتر اوست. شما در این جلسه میتوانید در مورد این که چرا در خصوص این موضوع و تغییر شرایط، انگیزه دارید و از آنها چه درخواستی دارید، صحبت کنید. درواقع در این جلسه از آنها میخواهید که چه نقشی داشته باشند یا چه رایی بدهند.
فرض کنیم شما نماینده گروهی از فعالان حقوق زنان هستید که قرار جلسه حضوری با چند نماینده مهم مجلس گذاشتهاید و در این جلسه قراراست از آنها بخواهید که بودجهای برای راهاندازی خانه امن تخصیص بدهند. این ملاقات حضوری میتواند برای شما بسیار سخت باشد، چرا که وظیفه سنگینی بر دوش شما گذاشته شده و نقش شما در این ملاقات بسیار مهم است.
توصیههای قبل از جلسه:
- مراحل وقتگیری با نماینده را از قبل بدانید.
- قبل از جلسه در مورد موضوع به خوبی تحقیق کنید. پرسشهای مهم و کلیدی را آماده کنید.
- آیا لابی کردن با این شخص موثر است؟ آیا کمپین در این مرحله نیازبه لابی کردن دارد؟
- کمیته تصمیم گیرندگان نهایی چه کسانی هستند؟
- چه زمانی این مساله در مجلس مطرح میشود و به رای گذاشته میشود؟
- چه کسانی موافق با مساله هستند و چه کسانی در جهت مخالف ممکن است لابی کنند؟ آنها که در جهت خلاف ما لابی میکنند هدف و یا پیام مهمشان چیست؟
- آیا کمپینهای دیگر با لابی کردن با نمانیده موردنظر درگذشته نتیجه مثبت گرفتهاند یا نه؟
- نکتههای کلیدی را برای خود بنویسید و فضای جلسه را از قبل تمرین کنید.
- گاهی یادآوری چند نکته مهم بهتر از این است که در جلسه همه موارد را مطرح کنید. به این صورت با حجم اطلاعات کمتر اما مهمتر به شخص، زمان پردازش و تحلیل اطلاعات را میدهید و او را گیج نمیکنید.
- خواستهتان مشخص باشد. سعی کنید سریع سر اصل مطلب بروید و به صورت مشخص در مورد موضوع مورد نظر صحبت کنید.
- قدرت اعداد را فراموش نکنید. سیاستمدارن آمار، اعداد و ارقام را دوست دارند.با استفاده از آمار و ارقام، موضوع مطرح شده خود را مهم و ضروری جلوه دهید.
- اگر همراه داشته باشید و به تنهایی به جلسه نروید بهتر است. حتی گروههای سه یا چهارنفری نیز توصیه میشود.
- مطمئن شوید که بعد از جلسه پیگیری کنید. نامه بفرستید یا تماس تلفنی برقرار کنید.
وقتی در جلسه هستید:
- مطمئن شوید که از قبل مشخص کنید چه کسی نکتههای اصلی را خواهد گفت، چه کسی یادداشت برمیدارد، چه کسی به پرسشها پاسخ میدهد و چه کسی در نهایت نامه میفرستد و پیگیری میکند.
- چه همراه یک گروه میروید و چه تنها از موارد زیر مطمئن شوید:
- پیام شما صریح و روشن است.
- جزییات امکاناتی که از آنها تقاضا میکنید را بدانید.
- خواسته نهاییتان را مشخص کنید.
- تمرین کنید و خودتان را برای پرسشهای سخت آماده کنید.
- سر وقت حاضر شوید.
- لباس مناسب بپوشید، فکر کنید برای مصاحبه کاری میروید. نگذارید ظاهر شما مانعی برای رسیدن پیامتان باشد.
- اگر از طرف سازمان یا گروهی میروید، در ابتدا عنوان شغلی و سازمان خود را معرفی کنید. جزئیاتی از سازمان خود به آنها بدهید.
- با روی باز و رویکردی مثبت شروع کنید. مثلا اگر نماینده شما به تازگی حرکت مثبتی انجام داده است، صحبتتان را با آن آغاز کنید.
- تاکید کنید چگونه این مساله میتواند زندگی بسیاری از شهروندان را تغییر بدهد.
- اگر میتوانید داستان شخصی و تاثیرگذاری از یک فرد خشونتدیده تعریف کنید.
- به خوبی گوش بدهید. تنها سخنگو نباشید و اجازه بدهید طرفتان هم صحبت کند.
- به آرامی پاسخ بدهید و اگر احساساتی شدید، سعی کنید از احساساتتان در پررنگ کردن مساله استفاده کنید نه در توهین به آنها.
- تهدید نکنید.
- اگر اسناد، مدارک یا نوشتهای به همراه دارید، یک نسخه از آن را به آنها بدهید.
در پایان:
- حتماا از وقتی که گذاشتهاند تشکر کنید، حتی اگر جلسه به آن صورتی که شما خواستید پیش نرفت. یادتان نرود که این تنها جلسه شما با این فرد نیست. شما یا افراد دیگر در آینده موضوع جلسه را پیگیری میکنید و نمیخواهید با رفتار منفی راه را بر این مساله برای همیشه ببندید.
- اگر به نتیجه نرسیدید، سعی کنید برای جلسه بعدی قرار بگذارید.
- در نهایت برای خودتان صورت جلسهای بنویسید. هر آنچه از جلسه به یاد میآورید. هر چیزی که از جلسه یاد گرفتید. هر چیزی که به نفر بعد از شما کمک خواهد کرد.
- سعی در پیگیری داشته باشید.
- ارزیابی کنید. اگر جوابشان نه محکم باشد، گاهی وقت گذاشتن بر روی آنها بی فایده است. اگر جواب شاید است، سعی کنید از روشهای دیگر حمایتگری استفاده کنید و از افراد دیگری بخواهید که با آنها جلسه بگذارند تا بتوانید جواب آنها را به سمت بله تغییر دهید.