این برنامه مجموعهای از کارگاههای آموزشی (آنلاین) است که ابعاد گوناگون قوانین موجود در خشونت خانگی را بررسی میکند. شما میتوانید در یک یا همه جلسهها شرکت کنید.
این برنامه زیر نظر میشل پترسون برگزار میشود. سخنرانان مهمان این برنامه خانم آوا مجد، وکیل دادگستری و پژوهشگر حقوق، و آقای امید میلانی، مدرس و عضو مرکز آموزش و پژوهش حقوق بشر در دانشگاه اُتاوای کانادا، هستند. این برنامه به زبان فارسی است.
مقدمه: پیشدرآمدی بر کارگاههای حقوقی- درک مفهوم خشونت خانگی
- یک فایل ویدیویی سی دقیقهای، پس از ثبت نام، در اختیار شرکتکنندگان قرار خواهد گرفت. این فایل ویدیویی شامل تعریفی از خشونت خانگی، نگاهی روان-جامعهشناختی به قربانیان خشونت خانگی، و بررسی مهارتهای برقراری ارتباط موثر برای فراهم آوردن حمایت و حساسیت لازم نسبت به موکلان در شرایط رخداد خشونت خانگی است. این ویدیو زمینه مناسبی برای درک بهتر قربانیان فراهم میکند. پیش از مرور قوانین موجود برای کمک به دادخواهی موکلان، دیدن این ویدیو توصیه میشود.
کارگاه اول: خشونت خانگی در اسناد بینالمللی
(سهشنبه 24 مرداد/ 15 آگوست- ساعت 9 شب به وقت تهران)
- در این جلسه نگاهی تاریخی میکنیم به حقوق بشر، که در نهایت منجر به تهیه و تدوین لایحه بینالمللی حقوق بشر در سازمان ملل شد. همچنین معاهدههای سازمان ملل، بهویژه میثاقهای سازمان ملل (حقوق مدنی وسیاسی، و حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) بررسی خواهند شد. در ادامه شیوه نظارت بر اجرای مفاد معاهدهها و اجرای مقررات این اسناد هم مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
کارگاه دوم: قانونگذاری در خشونت خانگی 1
موضوع: خشونت علیه زنان و خشونت جنسی
(سهشنبه 14 شهریور/ 5 سپتامبر- ساعت 9 شب به وقت تهران)
شرکتکنندگان در این جلسه با تعاریف حقوقی، حقوق، و تکالیف مربوط به خشونت علیه زنان آشنا خواهند شد. به طور ویژه:
- قوانین حقوق بشری مربوط به برابری جنسیتی مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
- کاربردهای گوناگون قوانین داخلی ناظر بر خشونت خانگی مورد کنکاش قرار خواهند گرفت.
- قطعنامههای سازمان ملل، نقش زنان در جوامع یکپارچه (عاری از به حاشیه راندن افراد)، و اثر بلندمدت بهبود شرایط زندگی زنان مورد بحث و بررسی قرار خواهند گرفت.
کارگاه سوم: قانونگذاری خشونت خانگی 2
موضوع: خشونت علیه کودکان، سالمندان، مردان و …
(سهشنبه 4 مهر/ 26 سپتامبر- ساعت 9 شب به وقت تهران)
شرکت کنندگان با تعاریف حقوقی، حقوق، و تکالیف درباره کودکان، سالمندان و مردان آشنا خواهند شد. این جلسه به طور خاص دو گفتار را در بر میگیرد:
- نخست: نقد قانون مبتنی بر جنسیت که شامل نگاهی انتقادی به مساله جنس (در حقوق) و بازتعریف گفتمان حقوق بر مبنای جنسیت است.
- دوم: اهمیت درک رفتار خشونتگران در خشونت خانگی
کارگاه چهارم: تاثیرگذاری بر فرآیند قانونگذاری در خشونت خانگی
(سهشنبه 25 مهر/ 17 اکتبر- ساعت 9 شب به وقت تهران)
- در این جلسه موردپژوهی (مطالعه موردی) درباره کشورهای مختلف، با تمرکز بر قوانین اخیر و مسیر منتهی به تصویب آن ارائه خواهد شد. شرکتکنندگان رهنمودی برای انشای قوانین مربوط به خشونت خانگی دریافت خواهند کرد. این رهنمود شامل بررسی کارآمدترین رویهها و بحث آزاد با حضور یک سخنران مهمان جدید است.
کارگاه پنجم: بهکارگیری قوانین ایران در پروندههای خشونت خانگی
(سهشنبه 9 آبان/ 31 اکتبر- ساعت 9 شب به وقت تهران)
در این جلسه شرکتکنندگان به بررسی قوانین موضوعه ایران در قانون مدنی، خانواده، قانون مجازات و آیین دادرسی کیفری بر اساس موضوع خشونت خانگی خواهند پرداخت. همچنین کاستیها و نواقص نظام حقوقی در این موضوع مورد بحث قرار خواهد گرفت. این جلسه با مرور مطالعه “خانهی امن” بر تهدیدها و راهحلهای احتمالی برای قربانیان پایان خواهد یافت.