Photo: Jarp8/bigstock.com
اسفندیار کیانی
خودکشی که معمولا از نظر اخلاق امری ناپسند و در ادیان ابراهیمی نکوهیده شده است، شکلی از خشونت محسوب میشود. قانون اما در برخورد با این پدیده تلخ و دیرپای بشری با محدودیتهای فراوانی روبرو است. در ادامه چالشهای پیش روی قانون برای برخورد با خودکشی و نیز امکان جرمانگاری مرتکب و یا معاون خودکشی را بررسی میکنیم.
اولین و شاید عمدهترین مانع بر سر راه جرمانگاری خودکشی، عدم امکان مجازات مرتکب در صورت موفقیتآمیز بودن عمل خودکشی است. به نظر میرسد که جرم انگاشتن چنین عملی که غیر قابل مجازات است، موجب وهن قانونگزاری و بیاثر ساختن قانون خواهد شد. شاید از همین روست که در قوانین، از جمله در قوانین ایران، خودکشی جرم انگاشته نشده است.[أ] در نتیجه عنوان معاونت در جرم در این خصوص نادیده گرفته میشود.
البته باید گفت که این امور مطلق نیستند.[ب] اگر معاونت در خودکشی به سطحی همسنگ مباشرت برسد، یعنی مثلا در فرضی که مرتکب خودکشی کودک، ناتوان جسمی و یا ذهنی باشد،کسی که به مرتکب یاری رسانده را میتوان با در نظر گرفتن شرایط پرونده، به عنوان مباشر قتل عمد مورد پیگرد قرار داد.
با این حال با مرور کلی مصداقهای خودکشی، میتوان دریافت که این درجه از انفعال در قانونگذاری پاسخگوی واقعیتها و نیازهای موجود نیست. باید تلاش کرد تا مساله خودکشی را در بستر واقعی و با درک چرایی این پدیده فهمید. از نظر اخلاقی و قانونی (قانون به عنوان ابزار دستیابی به عدالت)، نباید مساله پیچیدهای مانند خودکشی را سادهسازی کرده و از مواجهه حقوقی با آن خودداری نمود.
خودسوزی دخترانی که در برخی مناطق بنا به آداب و رسوم مجبور به ازدواج میشوند، نتیجه مستقیم خشونت خانگی است. اما به دلیل ناکارآمدی قوانین و در سایه همان سادهانگاریهای حقوقی، معاونان و مسببین عمده و اصلی خودسوزی از مجازات مصون میمانند.[ت] ممکن است استدلال شود که چطور میتوان رسم و سنت را به عنوان مبنای اینگونه ازدواجها محاکمه کرد؟ در پاسخ باید گفت که افکار، سنتها و آداب در رفتار افراد متبلور میشوند و نمیتوان به بهانه وجود سنت خاص، اختیار و آزادی افراد را نادیده گرفت. پدران، خانواده، و یا قبیلهای که با نادیده گرفتن تمامیت جسمانی دختران و پسران، آنان را مجبور به ازدواج میکنند، میتوانستند بر اساس اصول جهانشمول اخلاق، عقلانیت، و منفعت افراد خانواده و قبیله تصمیمی دیگر بگیرند،[ث] تا نوعروسی به “عروس آتش” بدل نشود.[ج]
البته تغییر رسوم و عادات هرگز با یک گفتمان زورمدار و از بالا به پایین محقق نخواهد شد. آداب و رسوم، هرچند به نظر برخی خشن و ناکارآمد باشند، بخشی جداییناپذیر از هستی مردمان هستند. بنابراین باید با استفاده از امکانات بومی، محلی و همگن با خانوادهها، عشایر، و…در مورد این مساله گفتگو کرد. مساله دیگر که از لحاظ حقوقی بسیار اهمیت دارد، لزوم بازنگری در مفهوم “سببیت” در خودکشی و خودسوزی است. سببیت که در حقوق به رابطه روشن وهمراه با عنصر فیزیکی بین فعل و فاعل مربوط میشود، به هیچ وجه در این معنا پاسخگوی نیاز جامعه به برخورد قانونی و حقوقی با آداب و رسومی که علت عمده خودکشیها هستند، نیست.
قانونگزاران باید با مراجعه به تحقیقات و مطالعاتی که درخصوص خودکشی و خودسوزی زنان شده است،[ح] فهم بهتر و واقعیتری از مفهوم سببیت را در قانون و رسیدگیهای قضایی بپذیرند. البته این موضوع با توجه به اصول قواعد کیفری، نظیر تفسیر مضیق به نفع متهم، ممکن است با چالشهایی روبرو شود. اما چه تغییر و بهبودی بدون چالش و سختی به دست میآید؟ بهبود قوانین در این خصوص همراه با پستی و بلندیهای بیشماری خواهد بود، که در برابر عدالت و حفظ جان انسانها اهمیتی ندارد.
[أ] البته در قانون مدنی حکمی در خصوص آثار خودکشی به چشم میخورد که بر اساس آن “هر گاه کسی به قصد خودکشی خود را مجروح یا مسموم کند یا اعمال دیگر از این قبیل که موجب هلاکت است مرتکب گردد و پس از آن وصیت نماید آن وصیت در صورت هلاکت باطل است و هر گاه اتفاقاً منتهی به موت نشد وصیت نافذ خواهد بود.”
[ب] مثلا اگر خودکشی در ملإعام اتفاق بیافتد، و ناموفق باشد، مرتکب را میتوان از دو باب مورد پیگرد کیفری قرار داد. اول، برهم زدن آسایش عمومی (مادهی ۶۱۸ ق.م.اسلامی، مصوب ۱۳۷۵) و دوم به جهت تظاهر به ارتکاب عمل حرام (ماده ۶۳۸ ق.م.اسلامی). همینطور معاونت در خودکشی اشخاص زیر هجده سال، در قانون مجازات جرائم رایانهای، جرم انگاشته شده است (ماده ۱۵ همان قانون).
[ت] برای مطالعه در خصوص این پدیده در ایران، علل آن و زمینههای اجتماعی و فرهنگی نک. بختیار نژاد، پروین. زنان خود سوخته: گزارشی از خودسوزی زنان در ایران، ۱۳۸۲ ، تهران، صمدیه.
[ث] برای نمونه نک. مارتین بوتلر، بنتلی دین. “تانا” (فیلم، استرالیا: ۲۰۱۷)؛ در این فیلم داستان واقعی دو قبیله از بومیان استرالیا را نشان میدهد که پس از خودکشی دختر و پسری―که خواهان ازدواجی برخلاف رسوم قبیله بودند―تصمیم به تغییر رسوم قبیله میگیرند.
[ج] “عروس آتش” نام فیلمی است به کارگردانی خسرو سینایی، داستان واقعی دختری را به تصویر میکشد که بنابر رسوم عشیره خود وادار به ازدواج با پسرعموی خود شد اما سوختن در آتش را به زندگی ترجیح داد.
[ح] بررسیها نشان میدهد که خشونت خانگی و مشکلات زناشویی عمده دلایل خودسوزی زنان متاهل در تهران می باشد. برای مطالعه بیشتر نک. میر مرادی، فرشته و دیگران، “بررسی علل اقدام به خودسوزی زنان متاهل” فصلنامه حیات، شماره ۲۴ و۲۵ ، ۱۳۸۴ ، صص ۴۱-۵۰