Photo: BENGUHAN/bigstockphoto.com
نعیمه دوستدار
اغلب کشورهای اسلامی پرونده روشنی در زمینه مبارزه با خشونت خانگی ندارند و آمار خشونت نسبت به زنان در آنها قابل توجه است. برخی از کشورهای اسلامی حتی در زمره بدترین کشورهای جهان برای زندگی زنان به حساب میآیند: کشورهایی مانند مصر و امارات از این جملهاند.
آمار قتلهای ناموسی، خشونت فیزیکی و قانونی در این کشورها آنقدر بالاست که زمانی برای پیگیری شکلهای دیگر خشونت علیه زنان باقی نمیماند. خشونت علیه زنان در این کشورها ریشه در قوانین شریعت و تفسیر ویژهای از آنها دارد که به شکلهای مختلف اعمال گونههایی از خشونت علیه زنان را در محیط خصوصی یا در سطح اجتماع مجاز میداند. با تمام اینها بسیاری از کشورهای اسلامی سالهاست در تلاشند تا قوانینی برای منع خشونت علیه زنان تدوین و تصویب کنند. در بسیاری از کشورها هنوز این تلاشها به نتیجه نرسیده اما در برخی دیگر به تصویب قوانین ضد خشونت خانگی منجر شده است.
مالزی، پیشگام مبارزه با خشونت
یکی از کشورهای اسلامی که قدیمیترین سابقه را در مبارزه با خشونت خانگی دارد، مالزی است، سال ۱۹۸۵ بود که پنج نهاد مدافع حقوق زنان، اولین کارگاه رفع خشونت علیه زنان را در کوالالامپور با حضور هزار زن و مرد برپا کردند و درباره لزوم بالارفتن آگاهیهای عمومی درباره خشونت خانگی، تجاوز و کاستیهای حقوقی مالزی در مقابله با این پدیدهها، گقتؤگو کردند. پس از آن، سازمانهای غیر دولتی زنان در مالزی فعالتر شدند و یک سال بعد، ده سازمان غیر دولتی مستقل و فعال در امور زنان، به پیشنهاد مجمع حرکت زنان (AWAM)، اتحادیهای تشکیل دادند و کمپین مقابله با تجاوز را ایجاد کردند. سال ۱۹۸۷، پس از ماجرای تجاوز و قتل یک دختر ۹ ساله، این کمپین تظاهرات بزرگی برپا کرد و فشار آنها بر رسانهها و دولت، باعث شد تغییرات چشمگیری در قوانین حمایت از زنان در مقابل تجاوز به وجود بیاید.
سال ۱۹۸۷، در حالی که کمپین مقابله با تجاوز، مشغول فعالیت بود، سازمان همیاری زنان (WAO) توماری عمومی علیه خشونت خانگی طراحی کرد و هزاران شهروند مالزیایی آن را امضا کردند. پس از آن چند گروه دیگر از فعالان زنان به آنها پیوستند. مدتی بعد، مجمع حرکت زنان (AWAM) با همکاری انجمن زنان حقوقدان (AWL)، پیشنویس قانون مقابله با خشونت خانگی را نوشتند که همزمان با روز مادر سال ۱۹۸۸در مکانهای عمومی به رای مردم گذاشته شد. پس از آن تومار امضا شده را به دفتر وزیر رفاه وقت فرستادند و به دستور وزیر یک کمیته برای بررسی پیشنهادهای آنها تشکیل شد. پنج سال طول کشید تا این قوانین تصویب شوند و سرانجام در سال ۱۹۹۴، پارلمان مالزی به اولین مجموعه قوانین مقابله با خشونت خانگی رای مثبت داد.
اجرایی شدن قانون خشونت خانگی دوسال طول کشید، اما نکته مهم این بود که فعالان زنان بیکار نماندند و نزدیک به یک دهه فعالیت کردند تا اصلاحیه دیگری از این قانون تصویب شود. بر اساس این اصلاحیه که در سال ۲۰۱۱ تصویب شد، سوءاستفاده روحی، احساسی و روانی از زنان از مصادیق خشونت خانگی قرار گرفت. نکته مثبت دیگر این قانون این بود که تاکید میکرد در صورت بروز خشونت خاانگی با زن و شوهر یکسان رفتار خواهد شد؛ نکتهای که اغلب از سوی منتقدان درباره خلاهای قانونی در صورت ارتکاب به خشونت زنان نسبت به مردان مطرح میشود.
فعالان حقوق زنان که در قالب گروهها و انجیاوهای مختلف در مالزی فعالیت میکنند، کمپین مستقلی برای انجام فعالیتهای علمی در زمینه فرهنگسازی و معرفی خشونت خانگی تشکیل دادهاند.
به علاوه آنها برای ایجاد مراکز اورژانس خاص زنان و کودکان قربانی خشونت در بیمارستانها، ایجاد مراکز رواندرمانی، مشاوره و انجمنهای گروهدرمانی خاص قربانیان خشونت تلاش کردهاند و کوشیدهاند تا دولت و سرمایهگذاران بخش خصوصی را برای راهاندازی مراکز حمایت از قرباناین خشونت جلب کنند.
بیش از سی مرکز اورژانس قربانیان خشونت و حدود نود مرکز مشاوره، رواندرمانی و گروهدرمانی حاصل کار آنهاست. در پلیس مالزی هم بخشی برای ارائه حدمات به زنان و کودکان خشونت دیده وجود دارد که کارش ۲۴ ساعته است و با مرکز زنان بحرانزده (WCC) و مجمع حرکت زنان (AWAM) همکاری میکند و به زنان و کودکان مشاوره میدهد.
ترکیه و قانون حمایت از خانواده
ترکیه که امروز با سیاستهای نوین حزب عدالت و توسعه درباره زنان مسیری رو به عقب را در حوزه مسایل زنان در پیش گرفته، در دهههای گذشته در راه تصویب قوانین ضدخشونت پیشگام بود. خشونت علیه زنان، یکی از اولین حوزههایی بود که زنان ترکیه برای کسب حقوق خود در آن فعالیت کردند. در واقع راههای مختلفی که برای بالا بردن آگاهی عمومی و تصویب قوانین بازدارنده و اصلاحات در سیستم قانونگذاری وجود دارد، همزمان از سوی فعالان زن ترکیه به کار گرفته شد. فعالان زن ترکیه در قالب «گروه زنان برای حقوق بشر زنان» (WWHR)، کنشهایی را سازماندهی و اجرا کردند؛ از جمله انجام پژوهشهای گسترده، مستندسازی، انتشار، آموزش، ایجاد شبکههای حمایتی و لابیگری که در آن مخاطبان متعدد، از جمله عموم مردم، زنان، گروهها و سیاستگذاران را هدف قرار داد.
موضوع خشونت علیه زنان در ترکیه همزمان با قدرت گرفتن جنبش زنان در دهه۸۰ مطرح شد. در سال ۱۹۹۰ بنیادی به نام«جانپناه بام ارغوانی» تاسیس شد. در سال ۱۹۹۱ هم بنیاد همبستگی زنان به وجود آمد که توانست در سال ۱۹۹۳ اولین خانه امن مستقل خود ایجاد کند. در سال ۱۹۹۴ادارهای به نام اداره کل وضعیت و مسائل زنان، «بانک مشاوره و اطلاع رسانی» را تشکیل داد تا به زنان در معرض خشونت مشاوره و راهنمایی بدهد.
«سازمان خدمات اجتماعی و حمایت از زنان و کودکان بی پناه که زیر نظر یک وزیر مشاور دولت کار میکند، شش خانه امن در شهرهای آنکارا، ازمیر، بورسا، اسکی شهیر، آنتالیا و استانبول دارد. به علاوه، شهرداریهای ترکیه برنامه ها و اقدامات حمایتی ویژهای در زمینه مبارزه با خشونت خانگی داشتهاند.
ژانویه ۱۹۹۸ ترکیه قانونی به نام«قانون حمایت از خانواده» در مجلس این کشور تصویب کرد که هدفش حمایت از زنان در معرض خشونت خانگی بود. بر اساس این قانون، هر عضو یک خانواده در معرض خشونت خانگی، میتواند در دادگاه برای خشونتی که علیه او رفته پرونده تشکیل دهد. بر این اساس مرتکبان خشونت خانگی با مجازات و دستگیری روبهرو میشدند.
این قانون اجازه میدهد که نه فقط خود زن، بلکه هر شخص ثالثی مستقیم و بدون نیاز به مراجعه به پلیس یا دکتر، برای شکایت از مرتکیبین خشونت خانگی، به دادگاه مراجعه کند. محدود کردن دسترسی شوهر به خانه و محل کار همسر،یکی از شیوههای مجازات در این زمینه است.
نگهداری موقت از زن یا فرزندان در مواقع ضروری پیشبینی شده است. اهمیت این قانون این بوده که بر اساس تحقیقاتی که پیشتر در ترکیه انجام شده بود، زنان در دسترسی به حمایتهای قانونی و قضایی دچار مشکل و مانع بودند.
بر اساس این قانون نخستین برخورد قانونی به شکل دستور برای عدم تکرار خشونت، تهدید و تحویل سلاح از سوی مرتکب خشونت است. سپس فرد مرتکب را از خانه و محل کار خشونت دیده دور میکنند و او را به مشاور ارجاع میدهند. در صورت تکرار جرم، فرد خشونتگر، به ۳ تا ۶ ماه حبس محکوم میشود که نمیتوان آن را با پرداخت جریمه خرید. بر اساس قانون لازم نیست که فرد خشونت دیده ادعای خود را ثابت کند. همچنین برای ثبت چنین شکایتهایی نیازی به پرداخت هزینه نیست و قربانی پولی هم به عنوان نفقه دریافت میکند.
مهمترین نکته تمرکز قانون ترکیه، خشونتهای جنسی است و دیگر انواع خشونت را چندان به رسمیت نمیشناسد.
همچنین بین آزار جنسی و تجاوز همراه با دخول، در این قانون تفاوت وجود دارد و اگر حالت دوم باشد و قربانی کودک، حکم حبس ممکن است تا ۱۵ سال برسد. آزار جنسی بدون دخول، بین ۶ ماه تا ۲ سال زندان یا جریمه نقدی دارد.
اصلاحاتی که در قوانین ترکیه در سال ۲۰۰۴ صورت گرفت، حاصل فعالیتهای نهادهای مدنی حوزه زنان بود. بر اساس تغییرات قانون در سال ۲۰۰۴، خشونت خانگی دیگر به عنوان امری قابل پذیرش تلقی نمیشود و یک پدیده عادی نیست بلکه جرم است.
دراصلاحات قانون حمایت از خانواده در سال ۲۰۱۲، ترکیه با همکاری کنوانسیون اروپایی منع و مبارزه با خشونت علیه زنان و خشونت خانگی، اقداماتی را برای ایجاد حانههای امن، و کنترل و نظات بر عملکرد آنها پیشبینی کرده است.