رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: موج جدید HIV+ در راه است و درصورتیکه این اپیدمی کنترل نشود، وضعیت کشور بسیار بحرانی خواهد شد.
دکتر عباس صداقت در گفتوگو با مهرخانه، در خصوص آخرین آمار ارایهشده از مبتلایان به ایدز در ایران که ۱۰۰ هزار نفر یعنی یک نفر از هر ۸۰۰ نفر عنوان شده بود، اظهار کرد: این آمار تخمینی با استفاده از الگوهای مدلسازی و مدلهای ریاضی و براساس استانداردهای سازمان جهانی بهداشت آمده است. بر این اساس هر دو سال یکبار با توجه به شاخصهای جمعیتی موارد ابتلا را تخمین میزنند. طبق آخرین تخمین بین ۸۰ هزار تا ۱۰۰ هزار مورد ابتلا به HIV+ در ایران وجود دارد که از این میزان تا ابتدای سال جاری حدود ۳۰ هزار مورد شناسایی، گزارش، ثبت و برای آنها پرونده تشکیل شده است.
او ادامه داد: با توجه به اینکه درمان HIV+ باعث متوقف و کندشدن تکثیر ویروس میشود، در نتیجه سطح ویروس در بدن افراد مبتلا به حداقل میرساند. بر این اساس هرچه بیشتر در جامعهای افراد مبتلا شناسایی شوند و تحت درمان صحیح قرار گیرند، زنجیره انتقال ویروس در جامعه بیشتر تحت کنترل درمیآید.
ایدز از گروههای پرخطر به جمعیت عمومی رسیده است
رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت در خصوص وضعیت ایدز در ایران تشریح کرد: در هر جامعهای بعد از مدتی بیماری در زنان افزایش پیدا میکند و افزایش بیماری در زنان باعث میشود که زنان مبتلا، بدون اطلاع بچهدار شوند و نوزادان مبتلا به HIV+ را به دنیا بیاورند. در حال حاضر جامعه ما با این موضوع مواجه شده است که HIV+ از یک گروه پرخطر مانند مصرفکنندگان تزریقی مواد مخدر خارج و به جمعیت عمومی رسیده است. در سالهای اخیر موارد ابتلا از طریق روابط جنسی محافظتنشده و موارد ابتلای زنان افزایش داشته است؛ به همین دلیل کارشناسان از وقوع موج سوم بیماری نگران هستند.
صداقت با بیان اینکه در حال حاضر در معرض موج سوم هستیم، اظهار داشت: باید مراقب باشیم و نسبت به گذشته فعالتر، کوشاتر و جدیتر کمک کنیم تا افراد جدیدی مبتلا نشوند، وضعیت بیماری افراد مبتلا زودتر مشخص شود و تحت درمان قرار بگیرند.
او ادامه داد: باید خیلی پررنگتر و فعالتر از گذشته در رابطه با اطلاعرسانی به جمعیت عمومی بهمنظور پرهیز از برقراری روابط جنسی خارج از چارچوب ازدواج رسمی، پرهیز از برقراری روابط جنسی با فردی که پیشینه روابط جنسی او نامعلوم است، پرهیز از مصرف مواد محرک و روانگردان به دلیل اینکه مصرف این مواد بهطور غیرمستقیم باعث افزایش خطر انتقال از طریق روابط جنسی میشود و پرهیز از تزریق مشترک، فعالیت کنیم و با آگاهسازی جامعه نسبت به پرهیز از این رفتارهای پرخطر، کمک کنیم که موج سوم در کشور اتفاق نیفتد.
چرا آزمایش ایدز پیش از ازدواج اجباری نمیشود؟
رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی در خصوص اجباریشدن آزمایش HIV پیش از ازدواج تصریح کرد: آزمایش اجباری HIV در هیچ مقطعی نه تنها توصیه نمیشود، بلکه منع میشود. انجام این آزمایش قبل از ازدواج، قبل از استخدام، قبل از شروع به تحصیل، قبل از سربازی، قبل از مهاجرت، قبل از گرفتن شناسنامه و پاسپورت هیچ کمکی به کنترل بیماری نمیکند؛ به دلیل اینکه اگر نشان داده شود که فردی مبتلا نیست، به این معنا نیست که در نهایت مبتلا نخواهد بود. اگر فردای روز آزمایش فرد مبادرت به رفتار پرخطر کند، میتواند در معرض ابتلا قرار بگیرد. آزمایشات غربالگری صرفاً برای بیماریهای ژنتیک انجام میشود که اگر فرد مبتلا نباشد، دیگر مبتلا نخواهد شد.
بدون کنترل وضعیت فعلی، به شرایط بحرانی خواهیم رسید
صداقت در خصوص وضعیت کشور در مقایسه با کشورهای مشابه ایران بیان کرد: نظام مراقبت در ایران فعال است، باید مقداری کمک کنیم و برنامههای اطلاعرسانی را تقویت کنیم. زیرساختهای لازم فراهم است. در همه استانهای کشور مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری راهاندازی شده و کلیه خدمات مربوط به اطلاعرسانی، آزمایش، مشاوره و درمان HIV+ کاملاً داوطلبانه، رایگان و محرمانه است. در نتیجه اگر افرادی که در معرض خطر هستند، آگاه باشند، از خودشان مراقب کنند و در صورت نگرانی از ابتلا به ویروس، هرچه زودتر مراجعه کنند، میتوانیم بگوییم ما جزو کشورهایی خواهیم بود که این اپیدمی را کنترل میکنیم؛ در غیر این صورت، با وضعیت بسیار بحرانی مواجه خواهیم بود.
پیشگیری و درمان؛ سیاستهای وزارت بهداشت
رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت در خصوص برنامههای این وزارتخانه در رابطه با ایدز تأکید کرد: طرحهای ما بر این اساس است که با برنامههای پیشگیری، آگاهسازی جامعه، افزایش دانش جوانان، نوجوانان و خانوادهها، ترویج رفتارهای سالم و پرهیز از رفتارهای پرخطر، از یک سو نگذاریم موارد تخمین در سالهای آینده از عدد ۱۰۰ هزار مورد افزایش پیدا کند و از طرف دیگر با معرفی مراکز مشاوره و آزمایش HIV که این خدمات را رایگان و محرمانه ارایه میکنند به افرادی که در گذشته مبتلا شدهاند و حمایت از درمان مبتلایان، فاصله میان موارد شناساییشده و موارد تخمین را کمتر کنیم.