عکس:mrhayata
از هر ۵ زوجی که برای مشاوره مراجعه میکنند، حدود ۳ نفر درگیر روابط فرازناشویی هستند. در گذشته آغازگر این روابط مردان بودند، اما در حال حاضر در بسیاری موارد، آغازگر زنان هستند.
این آمار را ایوبی؛ کارشناسارشد روانشناسی و مؤسسه خانواده سلامتبنیان اعلام کرد .
او که دردومین نشست از سلسلهنشستهای سهگانه «تحکیم خانواده و سازمانهای مردمنهاد» با عنوان «روابط فرازناشویی، علل و پیامدها و نقش شبکههای مجازی در بحران خانواده» سخن می گفت از شیوع فزآینده روابط فرازناشویی در سالهای اخیر خبر داد.
ایوبی افزود: در میان مراجعانم به ندرت مردانی وجود دارد که پس از روابط فرازناشویی همسرش، به زندگی با او ادامه داده باشد.
این کارشناسارشد روانشناسی ادامه داد:روابط میتواند باعث طلاق و طلاق هم میتواند باعث بهوجود آمدن این روابط شود. بعد از طلاق، نیازهایی برای افراد بهوجود میآید که برخی سعی میکنند خود را کنترل کنند، اما عدهای نمیتوانند و به همین دلیل وارد خانوادههای دیگر میشوند.
وی در خصوص انواع بیوفایی گفت: بیوفایی به سه دسته احساسی، جنسی و احساسی- جنسی تقسیم میشود. در مورد زنان در اکثر مواقع شروع آن عاطفی است و کمتر زنی وجود دارد که برای مسایل جنسی آغازگر یک رابطه باشد، اما این رابطه عاطفی مطمئناً اگر ادامه پیدا کند، منجر به روابط جنسی خواهد شد؛ چراکه آیتم اول آن مرد، رابطه جنسی است. بار اول هم فرد ممکن است احساس گناه کند، اما این احساس تنها برای دفعات اول است و در موارد بعدی عادی میشود.
زنان جرأت ابراز نیازهای جنسی خود را ندارند
ایوبی در رابطه با نظریات موجود درباره روابط فرازناشویی گفت: یکی از نظریهها، نظریه کنترل است و به این مسئله اشاره دارد که اوایل ازدواج هیجان جنسی وجود دارد و حال همه خوب است، اما گفته میشود که عمر شور جنسی یک سال و شش ماه است و بعد از آن زوجین برای هم عادی میشوند و دوست دارند این صمیمت را جای دیگری تجربه کنند.
از سوی دیگر، هیجان دوستی به صورت مخفی بالاست، اما ما باید توجه داشته باشیم که اگر زندگی برایمان عادی شد، به دنبال روابط جدید نباشیم و مشکلات رابطه خودمان را حل کنیم.
همچنین، رفتارهای هم را کنترل نکنیم و به همسرمان اجازه دهیم نیازهای خود را بگوید. متأسفانه بسیاری از زنان جرأت ابراز نیازهای جنسی خود را ندارند و میگویند اگر من نیازم را بگویم، غرورم شکسته میشود.
تلاش برای جبران خلأهای عاطفی با ورود در روابط فرازناشویی
وی افزود: نظریه نقص و کمبود هم میگوید افراد به دلیل کمبودهای زندگی خود به سمت روابط فرازناشویی میروند، اما باید دانست که هیچ خانوادهای کامل نیست و باید کمبودهای یکدیگر را پذیرفت. نظریه بعدی نظریه ارضای نیاز است که میگوید افراد غیر از روابط جنسی نیاز به ارضای امنیت، صمیمیت، رفاقت و روابط عاطفی دارند و برای ارضای این نیازها ممکن است به سمت روابط فرازناشویی کشیده شوند.
نظریه دلبستگی هم اشاره دارد که بچههایی که در کودکی نیاز دلبستگی آنها تأمین نشده است، در بزرگسالی دچار خلأهای عاطفی زیادی میشوند که از طریق روابط فرازناشویی سعی در جبران این خلأ عاطفی دارند.
تبعات بیوفایی
کارشناس روانشناسی مؤسسه خانواده سلامتبنیان با اشاره به تبعات بیوفایی عنوان داشت: کسی که مورد بیوفایی قرار گرفته است، مدام گوش به زنگ است که نکند دوباره این بیوفایی اتفاق بیفتد. همچنین، کسانی که مورد آسیب قرار گرفتهاند، بیقراری شدید دارند. عدهای از آنها نیز دیگر انگیزهای برای زندگی ندارند. احساساتی مانند خشم، افسردگی، احساس گناه، مشکلات تمرکز، وسواس فکری، ضرب و جرح و قتل همسر و اقدام به خودکشی نیز از دیگر مشکلات این افراد است. معمولاً بعد از روابط فرازناشویی روابط زناشویی پاشیده میشود و بسیاری از مادرها با بچهها درددل میکنند که این مسئله نوعی تجاوز به بچه است. کسانی هم که خودشان خیانت کردهاند، دچار احساساتی مانند شرم، احساس گناه، تردید و ناامیدی میشوند.
راهکارهای کاهش روابط فرازناشویی
ایوبی در رابطه با راهکارهای کاهش روابط فرازناشویی تصریح کرد: برگزاری دورههای آموزشی مهارتهای جنسی زناشویی برای جوانان و میانسالان، نقش مؤثری در کاهش این روابط دارد. شیوههایی مانند کتابدرمانی و فیلمدرمانی نیز در این زمینه مؤثر است؛ فیلمهایی که از آغاز خیانت تا تمامشدن آن را نشان میدهند مثل فیلمهای بیوفا، ماری آنتوانت، مادام بووآری و… . مورد دیگر، آموزش تخصصی مشاوران است که بدانند چگونه زوجدرمانی کنند. پیشنیازکردن مشاوره قبل از ازدواج، تدوین پرسشنامهای جهت سنجش طبع جنسی زوجین، برنامهریزی برای فرهنگسازی جدی در مورد استفاده از ماهواره و اینترنت و برگزاری کارگاه تفاوتهای روانشناختی زن و مرد از دیگر راهکارهای کاهش روابط فرازناشویی است.
وی در خصوص راهکارهای پیشگیری از روابط فرازناشویی گفت: انتخاب آگاهانه و مشاوره قبل از ازدواج، تغییر رویه استفاده نادرست از ماهواره و اینترنت، تهیه لیستی از نیازهای خود و مطرحکردن آنها با همسر به صورت ماهانه یا هفتگی، گذاشتن وقت بیشتر برای همسر، حفظ حریمها با دوستان و خودداری از ارتباط با جنس مخالف بدون اطلاع همسر، میتواند در پیشگیری از روابط فرازناشویی مؤثر باشد.
کارشناس روانشناسی مؤسسه خانواده سلامتبنیان در خاتمه گفت: اگر روابط فرازناشویی اتفاق افتاد، به جای صحبت با دوستتان، با مشاور صحبت کنید. همچنین، از تجسس در حریم خصوصی همسرتان خودداری کنید. با افرادی که خودشان مورد بیوفایی قرار گرفتهاند، صحبت نکنید. همچنین، یک لیست از نقاط ضعف خود تهیه کنید و به فکر اصلاح آن نقاط ضعف باشید. رعایت این موارد، میتواند باعث کاهش اثرات روابط فرازناشویی شود.
در ابتدای این نشست دکتر علی شیخالاسلامی؛ مدیرعامل سمن خانواده سلامتبنیان، طی سخنانی با اشاره به اهمیت شبکههای اجتماعی گفت: در سالهای گذشته مسئولان تلاش داشتند در مقابل شبکههای اجتماعی فضای مجازی بایستند، اما در این کار موفق نبودند. با وجود محدودیتها و فیلترینگ در حال حاضر حدود ۵ میلیون نفر از مردم کشور ما عضو فیسبوک هستند. همچنین، طبق آمارهایی که اعلام شده است، حدود ۴۰ درصد کاربران تلگرام را ایرانیها تشکیل میدهند. چرا مردم و مقامات دولتی عضو فیسبوک و توییتر شدند؟ چون این شبکههای اجتماعی راههای جدید ارتباطی هستند.
این نگاه که گرایش زنان به روابط فرازناشویی بیشتر از مردان شده، غلط است
در این نشست علی شیخالاسلامی؛ مدیرعامل سمن خانواده سلامتبنیان با اشاره به این که این نگاه که گرایش زنان به روابط فرازناشویی بیشتر از مردان شده، غلط است گفت:خانواده که مظهر ارتباطات عاطفی بود امروز بهعنوان یک امر دستوپاگیر شناخته میشود.
وی افزود: جنسیت در جامعه ما بسیار پررنگ است و زنان برای خودشان یک جبهه و مردان هم جبهه دیگری دارند. تا این نگرشها تغییر نکند، مشکلات ازدواج و طلاق حل نمیشود.
شیخالاسلامی ادامه داد:امروزه برخی از افراد روابط فرازناشویی را مثبت تلقی میکنند و نسبت به آن احساس گناه و ناراحتی ندارند؛ درحالیکه زمانی این روابط قبح داشت. در خصوص روابط فرازناشویی در کشور آماری وجود ندارد، اما برخی میگویند زنان بیشتر به اینگونه روابط رو آوردهاند؛ درحالیکه همیشه یک پای این روابط، زن و یک پای دیگر مرد بوده و چگونه میتوان گفت الان زنان بیشتر به سمت این روابط کشیده میشوند؟ باید نگاهمان علمی باشد و وقتی آماری وجود ندارد نگوییم جامعه به سمت خاصی رفته و دیدگاه خودمان را اشاعه دهیم.
منبع:مهرخانه