پرسشکننده: تقریبا یک سال قبل توافقی از شوهرم جدا شدم. یک دختر ۹ ساله دارم که بر اساس توافق حضانت او با من است. قرار بر این شد که من مهریه خود را ببخشم ولی شوهر سابقم خانهای متوسط اجاره کرده و اجاره آن را بپردازد. همچنین قرار شد تمام هزینههای مربوط به دخترمان را شوهرم پرداخت کند. اما پس از چند ماه اجاره خانه را پرداخت نکرد و من به دلیل عدمتوانایی در پرداخت اجاره مجبور شدم به خانه پدرم بروم. همچنین در تامین هزینههای دخترم تعلل میکند. چگونه میتوانم این مشکل را حل کنم؟ آیا باید به دادگاه بروم؟
وکیل خانه امن: آیا مواردی را که توافق کردهاید در حکم دادگاه آمده است؟
پرسشکننده: بله همه موارد توافقی را دادگاه در دادنامه ذکر کرده است.
وکیل خانه امن: آیا تاکنون مساله را به شوهر سابقتان گفته و از او خواستهاید که به تعهداتش عمل کند؟
پرسشکننده: بله تاکنون چندین بار این مساله را متذکر شدهام اما وی عنوان میکند که وضعیت کار خوب نیست و فعلا نمیتواند هزینهها را پرداخت کند. حتی یکبار گفت:”خودت برو کار کن و قسمتی از هزینهها را متقبل شو.
وکیل خانه امن: با توجه به اینکه شما توافق کردهاید که کرایه خانه و هزینه مربوط به دخترتان را شوهر پرداخت کند اما ایشان به این توافق پایبند نیست و به تعداتش عمل نمیکند میتوانید به دادگاه مراجعه کنید و بخواهید که شوهر سابقتان را ملزم به انجام تعهد و موارد توافقی کند. اما بهتر است در ابتدا از طریق اقوام و ریشسفیدان اقدام کنید. یعنی بهنوعی از طریق میانجیگری مساله را حل کنید و به وی بقبولانید که مرتبا هزینهها را پرداخت کند زیرا مراجعه به دادگاه متضمن صرف وقت و هزینه است.
پرسشکننده: فکر نمیکنم میانجیگری مساله را حل کند بنابراین قصد دارم از طریق دادگاه اقدام کنم. چگونه میتوانم این کار را انجام دهم؟
وکیل خانه امن: برای این کار لازم است به اجرای احکام دادگستری مراجعه کنید و الزام شوهر به انجام حکم دادگاه را بخواهید زیرا شوهر سابق شما متعهد شده است که اجاره خانه را پرداخت کند و این امر در حکم دادگاه منعکس شده است. برای این کار نیازی به تنظیم دادخواست نیست و اجرام احکام مدنی خود اجرائیه صادر خواهد کرد. براساس نظریه مشورتی شماره ۶۰۳/۹۳/۷ مورخ ۱۸/۳/۹۳ اداره حقوقی قوه قضاییه، «پس از صدور گواهی عدم امکان سازش بر اساس توافق زوجین و جاری شدن صیغه طلاق فیمابین آنها، در صورتی که یکی از طرفین از انجام توافقات مندرج در گواهی موردنظر خودداری نماید، طرف ذینفع میتواند تقاضای صدور اجرائیه به منظور اجرای تعهدات مالی (مانند مهریه) و یا غیرمالی (مثل حضانت) را وفق مفاد گواهی عدم امکان سازش از دادگاه صادرکننده آن، بنماید…»
همچنین هزینههای مربوط به دخترتان حتی اگر در توافق نیز ذکر نمیشد بر عهده شوهر سابقتان بود. زیرا وی ولی قهری دخترتان محسوب میشود و باید هزینههای او را پرداخت کند. در مورد هزینههای خودتان اگر توافقی وجود داشته باشد باید به دادگاه حقوقی مراجعه کنید اما در مورد هزینههای دخترتان با توجه به اینکه شوهرتان مسئول پرداخت نفقه بوده و عدمپرداخت نفقه در قانون جرم و مستوجب مجازات است شما میتوانید با توجه به ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۹۱ از شوهرتان در دادگاه جزایی شکایت کرده و خواستار مجازات وی شوید.
پرسشکننده: آیا میتوانم هزینههایی را که در این یک سال بابت کرایه خانه و هزینههای دخترم پرداخت کردهام از شوهرم بخواهم؟
وکیل خانه امن: بله تمام هزینههایی را که شما متقبل شدهاید اما توافق کرده بودید که شوهرتان آنها را پرداخت کند میتوانید از وی مطالبه کنید.
پرسشکننده: اگر علیرغم اقدام قانونی و دستور اجرای حکم توسط دادگاه شوهر سابقم باز به تعداتش عمل نکند چه کاری میتوانم انجام دهم؟
وکیل خانه امن: اگر وی ملزم به اجرا نشود دادگاه اموال منقول یا غیرمنقول وی را مصادره کرده و هزینههای لازم را به شما خواهد داد.