خانه امن: بدون شک پدیده خشونت خانگی و عواقب ناشی از آن جامعه ایرانی را با مشکلات فراوانی روبرو کرده است. همچنین مشکلاتی چون کودکان کار و کودکان بیسرپرست و انواع و اقسام ناهنجاریهای اجتماعی نیز با پدیده خشونت خانگی ارتباط مستقیم دارند.
به گفته مدیر بهزیستی شهرستان شیراز، «مهمترین آسیب اجتماعی، بیتفاوتی اجتماعی است.» بیتفاوتی عمومی مردم نسبت به معضلاتی چون خشونت خانگی، اعتیاد، اختلاف خانوادگی، طلاق، طلاق عاطفی، کودکان بیسرپرست، کودکان بدسرپرست، ناهنجاریها، خودکشی و معضلاتی از این دست میتواند سایر آسیبهای اجتماعیرا گسترش دهد.
به گزارش ایلنا، حمید آزرمی، مدیر بهزیستی شهرستان شیراز اظهار داشت: «چقدر از همت، تلاش، کوشش و برنامهریزیها و حتی گفتمانها پیرامون مسائل آسیبهای اجتماعی میچرخد. درست است که هر از چند گاهی، مسئولی در لابهلای صحبتهایش اشارهای به آسیبهای اجتماعی میکند یا به مناسبتهای مختلف مثل روز بزرگداشت خانواده، روز مبارزه با مواد مخدر، روز جهانی مبارزه با ایدز و ایامهای دیگر برنامههایی اجرا میشود اما این برنامهها جرقهای و بیشتر نمادین است.»
مرضیه دختر ۱۵ سالهای که به وسیله برادرش مورد تجاوز قرار میگرفت در جواب وکیل خانه امن مبنی بر اینکه این موضوع را با مدیر مدرسهاش در میان گذاشته یا نه میگوید: «در میان گذاشتم. پدر و مادرم در جریان تصادفی فوت کردند و پس از آن برادرم جرات کرد که به من تجاوزکند. درنهایت بیکسی به مدیر مدرسهام گفتم و او من را دعوت به سکوت کرد . حتی خالهام طرف برادرم را گرفت و گفت خجالت بکش و برای برادرت حرف در نیار.»
مرضیه درست میگوید و نه تنها مرضیه که بسیاری از قربانیان خشونت خانگی که با این وبسایت در تماس هستند هر کدام به شکلی قربانی بیتفاوتی اجتماعی هستند.
سال گذشته وقتی گزارش حقوقی سالیانه خانه امن چاپ و در شبکه های اجتماعی منتشر شد، کمتر از گزارشهایی که جنبه خاطره و داستان دارد مورد اقبال عمومی قرار گرفت چرا که بیتفاوتی اجتماعی مانند طاعون به جان جامعهای افتاده که بیش از این در مقابل رنج انسانها حساس بود.»
حمید آزرمی در ادامه به نکته جالبی اشاره کرده است، وی می گوید : اگر بخواهم یک اشاره واضحتر کنم که بیتفاوتی اجتماعی را بیشتر توضیح داده باشم این است که امروز هیچکس با شنیدن و دیدن اخبار مربوطه به آسیبهای اجتماعی، خشونتها و سرقت و خود کشی و اعتیاد و طلاق و… متعجب و ناراحت نمیشود..
وی اظهار داشت: جامعه ناخواسته به این رنجها و آسیبها عادت کرده است ، که این همان معنای بیتفاوتی اجتماعی است که بدتر، حادتر، و مصیبت بارتراز خود آسیبهای اجتماعی شناخته شده است .
چرا بیتفاوت هستیم؟
به نظر میرسد رابطه معناداری بین بیتفاوتی اجتماعی و متغیرهایی چون رضایت و امید اجتماعی وجود دارد. رضایت و امید دو متغیر کلیدی در مشارکت مدنی و اعتماد و التزام شهروندان به مسئولیتهای است که بر عهده دارند.
پاییز سال ۱۳۹۰ پژوهشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار توسط علیرضا محسنی دانشیار این دانشکده و مجتبی صداقتی استادیار در مورد بیتفاوتی اجتماعی در میان شهروندان تهرانی انجام شد. در این پژوهش به صراحت بیان شده که پس از اجرای پیمایش بر روی ۸۵۰ شهروند تهرانی میتوان استنتاج کرد که بالاتر از حد متوسط در میان شهروندان تهرانی نسبت به مسایل اجتماعی بیتفاوتی وجود دارد و شرایط حاد و مزمنی که مردم از نظر اقتصادی و سیاسی و فرهنگی در آن زندگی میکنند بر روی این بیتفاوتی موثر است.
طبق این پژوهش، از منظر آسیبشناختی بیتفاوتی نوعی بیماری اجتماعی تلقی میشود که میتواند نوعدوستی در میان شهروندان را کمرنگ کرده و به جای آن بیتفاوتی ایجاد کند.
پیشگیری و مقابله با خشونت خانگی که از جمله آسیبهای اجتماعی است نیاز به حساسیت مسئولان و شهروندان دارد. بهخصوص نیاز به حساسیت متخصصان و وکلا و مددکاران و روانشناسانی دارد که بتوانند با گسترش پدیده خشونت از خانه تا اجتماع مقابله کنند.
از همین رهگذر بود که در شروع فعالیت این وبسایت با هدف محو خشونت خانگی بر روی همکاری داوطلبان متخصص و شهروندان عادی و حتی مسئنولان میانی و ارشد حساب باز کردیم و همچنان بر این باوریم که بدون همکاری عمومی نه تنها خشونت کنترل نمیشود که جامعه ایرانی را نابود خواهد کرد.