
دکتر علیرضا نوروزی در گفتگو با مهرخانه، شیوع اعتیاد در زنان را کمتر از مردان دانست و گفت: با توجه به حساسیت، عوارض شدید و آسیبهای فراوان اعتیاد زنان که بر کودکان آنها نیز صدمه وارد میسازد، باید خدماترسانی به این قشر بهصورت ویژه و با همکاری سایر نهادهای درگیر انجام شود.
وی ادامه داد: برای رسیدگی و پاسخ به نیازهای بهداشتی و معیشتی زنان معتاد بایستی چند مجموعه بهطور هماهنگ با یکدیگر همکاری کنند؛ چراکه تنها بحث درمان مطرح نیست و حمایت برای داشتن یک زندگی سالم نیز بسیار اهمیت دارد.
ناهنجاریهای جنینی ناشی از مصرف مواد مخدر توسط مادر
رییس اداره پیشگیری، درمان و کاهش آسیب اعتیاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به ناهنجاریهای جنینی ناشی از مصرف مواد مخدر توسط مادر اظهار داشت: سهماهه نخست بارداری خطرناکترین زمانی است که میتواند منجر به ناهنجاریهای شدید جنینی شود. در این زمان مواجهه مادر با هر داروی شیمیایی و مواد مخدر بیشترین تخریب را بر جنین دارد. همچنین سندروم ترک نوزادی یا پرهیز نوزادی در نوزاد تولدیافته از مادران معتاد ایجاد میشود که در اشکال شدید، نوزاد به تشنج دچار میشود.
آخرین آمار اعتیاد نوزادان
نوروزی تأکیدکرد: آمار دقیق و کشوری از میزان اعتیاد نوزادان وجود ندارد، اما در برخی از مطالعات میزان اعتیاد نوزادان در تهران ۰٫۵ درصد اعلام شده است که حدود ۷۰ درصد اعتیاد به تریاک و ۳۰ درصد اعتیاد ناشی از مصرف شیشه است.
نوزادان معتاد چگونه درمان میشوند؟
وی در خصوص درمان این نوزادان گفت: این کودکان باید در NICU و بخشهای بستری بیمارستان تحتنظر و مداوا قرار گیرند. همچنین تمامی مادران باردار مصرفکننده، باید زایمان خود را در بیمارستان انجام دهند، سپس مادر و نوزاد به مدت پنج روز تحتنظر قرار میگیرند و در صورت وجود سندروم ترک نوزادی، در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان بستری خواهند شد.
رییس اداره پیشگیری، درمان و کاهش آسیب اعتیاد وزارت بهداشت ادامه داد: دوره درمان استفاده از مورفین خوراکی به مدت ۱۰ روز است. خوشبختانه در اغلب نوزادان کنترل علایم محرومیت و جداسازی نوزاد از مواد به سهولت انجام میشود، اما مسئله مهم جوانب اجتماعی و حمایتی از این امر است.
در اعتیاد کودکان با والدینی روبهرو هستیم که صلاحیت سرپرستی از کودک را ندارند/ بهزیستی پیگیری کند
وی تأکید کرد: بر اساس قانون اگر والدین کودک، مصرفکننده فعال مواد مخدر باشند و یا سابقه سوءرفتار با کودک داشته و به او مواد مخدر دهند، والدین فاقد صلاحیت نگهداری از کودک هستند. متأسفانه در اعتیاد کودکان با والدینی روبهرو هستیم که صلاحیت سرپرستی از کودک را ندارند و این موضوع باید از سوی سازمان بهزیستی کشور پیگیری شود.
نوروزی اولویت نخست را نگهداری کودک در کنار والدین دانست و اظهار داشت: اگر چه اولویت ما این است که مادر و کودک از یکدیگر جدا نشوند، ولی در بسیاری مواقع برای اطمینان از سلامت نوزاد، این کار باید از طریق سازمان بهزیستی صورت گیرد و هرگاه صلاحیت نگهداری والدین احراز شود، آنها میتوانند کودک خود را از مراکز نگهداری بهزیستی تحویل بگیرند.
رییس اداره پیشگیری، درمان و کاهش آسیب اعتیاد وزارت بهداشت تأکید کرد: آمادگی ارائه خدمات پزشکی در وزارت بهداشت وجود دارد و مادر مبتلا به اعتیاد، در دوران بارداری به صورت سرپایی درمان میشود، ولی اگر این زن علاوه بر اعتیاد، بیسرپناه و بیخانمان باشد، سازمانهای حمایتی نظیر شهرداری و سازمان بهزیستی باید به این مسئله رسیدگی کنند.
قرار نیست مرکز ترک اعتیاد نوزادان راهاندازی کنیم
وی با تأکید بر عدم راهاندازی مرکز ترک اعتیاد ویژه نوزادان گفت: مرکز اقامتی برای نوزادان جایگاهی ندارد و ما درصدد راهاندازی آن نیستیم؛ چراکه فرآیند ترک اعتیاد در کودکان بهصورت نسبی آسانتر از بزرگسالان است و خدمات لازم از طریق NICU بیمارستانها برای نوزادان انجام میشود. آنچه اهمیت بالایی دارد این است که این نوزادان و کودکان با یک خانواده متزلزل چگونه پاک بمانند؟!
به گزارش مهرخانه، این در حالیست که پیش از این دکتر احمد حاجبی؛ مدیر کل دفتر سلامت روان وزارت بهداشت، از تأسیس مرکز ترک اعتیاد ویژه نوزادان در دستور کار وزارت بهداشت خبر داده بود.