عکس: Charles Roffey
ترجمه: فرخ نیکمرام
قسمت چهارم: شرحی درباره شبکه زنان سازمان ایانسا (شبکه جهانی کنش در برابر سلاحهای سبک):
ژانویه ۲۰۱۱
نقاط شروع به فعالیت
ظرفیت سازی برای مقامات محلی و نیروهای دولتی
در ژوئن ۲۰۱۱ سازمانهای بزرگ حقوق زنان مانند: «مرکز مشاوره و حمایت حقوقی زنان»، «جامعه توسعه زنان روستایی»، «مرکز مطالعات زنان» و «جامعه زنان شاغل فلسطینی برای توسعه» کارگاهی عملی با مسئولان تشکیلات خودگردان و رسانهها در مورد سلاحهای سبک، جنسیت، فرهنگ مردانه اسلحه و تاثیرات خشونت مسلحانه بر زنان تشکیل دادند. دادستان کل، دکتر احمد باراک بر اهمیت انجام مطالعات علمی بر روی این مسائل تاکید کرد و برای مقابله با این مشکلات قول همکاری داد. او همچنین از هر گونه پیش نهاد برای انجام تحقیقات علمی در این زمینه استقبال کرد.
سازمانهای زنان از همکاری پلیس برای به زنانی که مورد خشونت خانگی قرار دارند خبر میدهند. زنان در تعلیم پلیس و دستگاه قضایی و تشکیل گروههای متخصص مربوط به این مسائل نقش ویژهای دارند.
آگاهی رسانی، به خصوص در میان جوانان
«تنها راه برای رسیدن به عدالت این است که به مردم آگاهی دهیم. مخصوصا باید به جوانان یاد بدهیم که کشتن و خشونت درست نیستند. این تنها راه ماست! پارسال در یک دبیرستان از شاگردان یکی از کلاسهایم سوال کردم که آیا آنان حق کتک زدن زنان را دارند یا نه. فقط یک نفر از آن شاگردان گفت که چنین حقی را ندارد! در کرانه باختری رود اردن برنامههای زیادی در این زمینه وجود دارد ولی در بیت المقدس شرقی، بخصوص در منطقه سیلوان از چنین برنامههایی خبری نیست.»( مصاحبه مرکز زنان سیلوان و ابوطور، بیت المقدس شرقی، ماه می ۲۰۱۱)
بسیاری از گروههای خودجوش زنان ابراز آمادگی کرده اند تا برای آگاهی رسانی به جوانان فعالیت کنند. این زنان اعلام آمادگی کردند که به جوانان بیاموزند که کتک زدن یا کشتن زنان کار غلطی است. (مصاحبه در بیت المقدس شرقی، ماه می ۲۰۱۱) این زنان هم اکنون هم در حال انجام کارهای بسیار مهمی از جمله حمایت از زنان و آگاهی رسانی علیه خشونت در جوامع خود هستند، اما از کمبود منابع رنج میبرند. حمایت برای کمپینها و اطلاع رسانی میتواند به این گروههای متشکل از زنان کمک بسیار زیادی کند.
پیشنهادات
۱٫ جمع آوری اطلاعات و تحقیقات را در تمامی سطوح تقویت کنید و این تحقیقات را افزایش دهید
همانگونه که مصاحبهها نشان میدهد تحقیقات و جمع آوری اطلاعات در مورد ارتباط بین سلاحهای سبک، جنسیت و خشونت علیه زنان نخستین گام و گامی بسیار مهم برای انجام سایر فعالیتها است.
یک مطالعه جامع باید دارای پرسشنامههایی برای پلیس، وکلا، قضات، درمانگران، اپراتورهای تلفنهای اضطراری و مددکاران اجتماعی باشد و این پرسشنامهها باید به این مسائل بپردازند:
- درمانگران: آیا در هنگام درمان جراحات به نوع سلاحی که برای ایجاد آن جراحات استفاده شده توجه میکنید؟
- پلیس: آیا به تلفنهای مربوط به خشونت خانگی پاسخ میدهید؟ آیا خانه را برای پیدا کردن سلاح گرم بازرسی میکنید؟ در موارد خشونت خانگی آیا اسلحه را ضبط میکنید؟
- سرپناهها و تلفنهای اضطراری: آیا از قربانیان سوال میکنید که آیا آنها با اسلحه گرم تهدید شده اند یا آیا عامل خشونت به این نوع اسلحه دسترسی دارد؟
علاوه بر اینها، مطالعات جامع باید شامل مصاحبه جامع و عمیق با گروههای نمونه و جمع آوری اطلاعات مربوط به تصور افراد درمورد مفهوم اسلحه و امنیت باشد و این اطلاعات باید با توجه به سن و جنسیت پاسخ دهنده دسته بندی شوند. در کنار این فعالیتها قوانین و اطلاعات پزشکی قانونی (جراحات و قتل) و آرای دادگاهها در پروندههای از این قبیل باید مورد بررسی دقیق قرار گیرند.
۲٫ برای زنان ظرفیت سازی کنید تا بتوانند بر سیاست گذاری تاثیر داشته باشند
در طول مصاحبهها زنان تمایل جدی خود برای دریافت آموزش درباره کنترل سلاحهای سبک و راهبری آموزشها و اطلاع رسانی به وسیله خودشان را اعلام کردند. این زنان گفتند که مایل به فعالیت در سطح جوامع خود و همکاری با مسئولان محلی هستند و علاقه دارند که در این زمینهها آموزش ببینند.
از آموزشهای آموزگاران محلی و منطقهای برای گروههای زنان حمایت کنید
«به عنوان یک گروه فعال، ما نیاز داریم که اطلاعات بیشتری در مورد مسئله مورد نظرمان داشته باشیم. اگر ما داریم برای این شبکه در سطح محلی برنامه ریزی میکنیم، به نظر من ما باید در مورد تاثیرات سلاحهای سبک بر روی زنان و این که ما چه فعالیتهایی دربارهاش باید بکنیم اطلاعات دقیقی داشته باشیم. ما باید برای خودمان ظرفیت سازی کنیم.»( جلسه مصاحبه با گروه نمونه، جامعه توسعه زنان روستایی، سرزمینهای فلسطین اشغالی، ماه می ۲۰۱۱)
مصاحبهها نشان میدهد که زنان بر این باورند که در مورد مسئله حساس سلاحهای سبک، در هر سه کشور برای خودشان ظرفیت سازی کنند. زنانی که میخواهند جامعه را تعلیم دهند باید خود از تعلیمات لازم برخوردار باشند و کسی که این آموزگاران آینده را تعلیم میدهد باید:
- ظرفیت زنان و گروههای زنان را افزایش دهد تا آنان بتوانند بر روی دولتها و مجالس کشورهایشان تاثیر بگذارند و سیاستهای ملی را به سوی کاهش خشونت علیه زنان و کنترل سلاحهای سبک پیش ببرند.
- اجرای بهتر قطعنامه ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل از طریق مشارکت معنادار روز افزون زنان در آگاهی رسانی، کنترل سلاحهای سبک و خلع سلاح را مد نظر قرار دهد.
بر اساس نتایج مطالعات چند گانه (پیشنهاد اول) جلسات آماده سازی مربیانی که آموزگاران زن را تعلیم می دهند باید شامل این موارد باشند: مفاهیم و ادبیات تخصصی سلاحهای سبک، ابعاد جنسیتی مالکیت و استفاده از این سلاحها، تاثیرات اسلحه بر روی زنان، ابزار و استانداردهای بین المللی و منطقهای در مورد سلاحهای سبک و حقوق زنان، قطعنامه ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد، نقاط شروع به فعالیت در جوامع مختلف، روند کاری سازمان ملل متحد در مورد مسئله سلاحهای کوچک، توافقنامه تجارت اسلحه و زنان، قوانین ملی درمورد اسلحه و ارتباط آنان با قوانین خشونت علیه زنان، نقش کمیسیون ملی سلاحهای سبک و استراتژیهای ارتباطی و تولید کمپین.
شرکت کنندگان در مسائلی که تخصص دارند جلسات را اداره میکنند و اطلاعات خود را با دیگران در میان میگذارند. تعلیمات باید شامل دست کم دو افسر پلیس یا ماموران دولتی باشد و در صورت امکان ۵۰ درصد از شرکت کنندگان را باید زنان ۴۰ ساله یا جوانتر تشکیل دهند تا به گروههای تخصصی زنان که در حال شکل گیری هستند قدرت بیشتری داده شود. شرکت دادن مسئولان امنیتی و دولتی کمک میکند که جامعه مدنی بتواند بر روی سیاستهای مربوط به سلاحهای سبک تاثیر بگذارد. این کار همچنین به همکاری و نزدیکی هر چه بیشتر مسئولان اجرای قوانین مربوط به اسلحه و فعالان مسائل زنان میانجامد. شرکت کنندگان در این جلسات به همراه مسئولان دولتی میتوانند فعالان قدرتمندی برای پیگیری این اهداف باشند.
از زنان حمایت کنید تا خود تعلیمات خود را رهبری کنند
از این که زنان به متخصصان و مسئولان منطقهای در این موارد آموزش دهند حمایت کنید
«ما میتوانیم پلیس را هم در این پروژه وارد کنیم. باید پلیس را هدف قرار داد. ما باید با پلیس گفتگو کنیم که چطور از ما مراقبت کنند. ببینید! چه کسی قانون را اعمال میکند؟ پلیس! ما میتوانیم تعلیماتمان را با آنها انجام دهیم.»( پیام آوران صلح/ سازمان زنان مسیحی جوان، اردن، جلسه مصاحبه با گروه نمونه، ماه می ۲۰۱۱)
زنان همچنین برای آموزش سایر افراد از جمله اعضای مذکر جامعه، درمانگران، پلیس، قضات، سرپناهها و اپراتورهای شماره تلفنهای اضطراری ابراز تمایل کردند. دو مسئله خشونت مسلحانه و خشونت علیه زنان تطابق زیادی با یکدیگر دارند و برای پاسخ مناسب به هر دو همکاری گروههای مختلف لازم است. مثلا مطالعهای که در سال ۲۰۱۰ در لبنان انجام شده بود نشان داد که عدم آموزش کافی به درمانگران و نگاه آنان به خشونت، شناسایی خشونت علیه زنان و حمایت از قربانیان را محدود میکند. درمانگران میتوانند آموزش ببینند تا پاسخ بهتری به خشونت علیه زنان داده شود و به گونهای مناسبتر به جمع آوری اطلاعات کمک کنند. علاوه بر آن اداره کنندگان سرپناهها برای زنان، پلیس و سایر مسئولان امنیتی باید آموزش ببینند تا بتوانند موارد خشونت مسلحانه را شناسایی کرده، به آنها واکنش مناسب نشان دهند. برای تقویت نظام قضایی، قضات، دادستانها و وکلا نیز باید آموزش ببیند. این آموزش ها باید از سوی سازمانهای زنان محلی که آموزگارانشان پیشتر تعلیمات لازم را دیدهاند ارائه شوند.
۳٫ از فعالیتهای اجتماعی و کمپینهای زنان برای کنتری سلاحهای سبک و خلع سلاح پشتیبانی کنید
در مصاحبهها و گفتگوها در گروههای نمونه، زنان ابراز تمایل کردند که خود عناصری فعال و عاملان تغییر باشند. تغییر در تمامی سطوح، از جمعهای چند نفره گرفته تا جامعه و در تصمیم گیریهای ملی و بین المللی. زنان میتوانند با ساختن بر روی پایه ساخته شده بر اساس نتایج تحقیقات و دانش کسب شده، در مسیر تعلیم، نمایندگان موثرتری برای هدف خود باشند.
تاثیرگذاری زنان، طراحی سیاستهای موثر ملی، منطقهای و بین المللی
«ما می خواهیم قوانینی وضع شوند. ما می خواهیم آگاهی مردم را بالا برده، این مشکل را ریشهکن کنیم. کمک و مداخله پلیس و مقامات، بخصوص در منطقه (C) به تنهایی کافی نیست. ما می توانیم یک کمپین راه اندازی کنیم. کسی در این مورد حرفی نمیزند. تمام سازمانهای زنان درباره خشونت روانی و فیزیکی حرف میزنند ولی هیچکس در مورد این زنانی که به خاطر انتقام جویی کشته میشوند کلامی نمی گوید. ما باید جامعه و مقامات را، شاید وزارت آموزش و پرورش را درگیر کنیم که مسئله انتقام را جا بیاندازند. تا اینجای کار مدارس در این مورد کاری انجام ندادهاند. این مسئله کوچکی نیست. ما باید با کمک مساجد و سایر بنیادها اطلاع رسانی کنیم.»( جلسه مصاحبه با گروه نمونه، مرکز مشاوره و حمایت حقوقی از زنان، رامالله، ماه می ۲۰۱۱)
در سطح سیاست گذاری، هدف باید وضع و گسترش قوانینی باشد که اززنان حمایت میکنند، به مسئله سلاحهای سبک میپردازند و مردانی که پیشینه خشونت خانگی دارند را از داشتن اسلحه منع می کنند. همچنین هدف باید بر اجرای این قوانین و بازرسیها و نیروهایی باشد که به ابعاد جنسیتی این مسئله آگاهی داشته باشند.
کمپین زنان در سطح جامعه، خیزش عربی؛ جوانان و آموزش صلح
«تنها راه رسیدن به عدالت آموزش دادن جوانان است. باید به آنان یاد داد که کشتار و خشونت غلط است. این تنها راهی است که ما داریم.»( مصاحبه، مرکز زنان سیلوان و ابوطور، ماه می ۲۰۱۱)
در سطح اجتماع، زنان بر این باورند که بزرگترین هدف برای آموزش و اطلاع رسانی باید جوانان باشند. رابطه بین داشتن اسلحه و مردانگی باید در میان جوانان از بین برود. گروههای مسلح، گروههای جامعه مدنی، درمانگران، ماموران پلیس، ماموران مرزداری، قضات و سرپناههای ایجاد شده برای زنان نیز باید از آموزش برخوردار شوند.
۴٫ شبکههایی از زنان برای فعالیت در مورد مسئله سلاحهای سبک تشکیل دهید
شبکهای از زنان عرب که بر مسائل جنسیت، حقوق زنان و خشونت مسلحانه متمرکز باشند میتواند برای سازمانهای زنان در زمینههای تشریک اطلاعات و پیشبرد اهداف کمک کند.
«شبکه سازی خیلی مهم است. وحدت همیشه قدرت میآورد. ما می توانیم با هم ارتباط بگیریم و به یکدیگر کمک کنیم.»(مصاحبه، سازمان بشردوستانهی زنان، بیروت، لبنان، ماه می ۲۰۱۱)
«من به دو نمونه شبکه فکر میکنم. یکی برای گروههای زنانی که با خشونت خانگی رو به رو هستند و یکی برای گروههای زنانی که به اشکال مختلف با قربانی خشونت مسلحانه کار میکنند. کار شبکه اول این است که اطلاعات و تجربیات در آن به اشتراک گذاشته شود و کار شبکه دوم این است که به زنان محروم که قربانی خشونت مسلحانه شدهاند کمک برساند. شبکه اول باید سیاستها و قوانین مورد نیاز در مورد زنانی که قربانی خشونت مسلحانه میشوند را شکل داده معرفی کند. شبکه دوم باید به زنان محروم و آسیب دیده حمایت روانشناسی و بازپروری ارائه کند و برای جلوگیری از استفاده از اسلحه به جامعه آموزش دهد. (شبکه اول نیز این اهداف را دنبال میکند.) ما می توانیم تجربیاتمان را ناحیه به ناحیه، میان سازمانهای مختلف به اشتراک بگذاریم و بخشی از شبکه اول شویم و کمپینها و کار گروههای لازم را راهاندازی کنیم. ما تمامی امکانات و زمان مورد نیاز برای انجام این کارها را داریم.» ( مکاتبات، مرکز مطالعات زنان، بیت المقدس شرقی، ماه می ۲۰۱۱)
در یک مطالعه که در سال ۲۰۱۱ در بیت المقدس شرقی انجام گرفت، سازمانهای جامعه محور که با توجه به کوچک بودن و پیچیده نبودنشان نسبت به سازمانهای غیر دولتی محدودتر هستند، به همکاری با سازمانهای دیگر ابراز تمایل کردند و این کار را به نفع خود دانستند. همچنین نیاز به پلهای ارتباطی بین مناطق و مسائل، میان سازمانهای بین المللی و سازمانهای غیر دولتی منطقهای مورد بررسی قرار گرفت. «در حالی که تاثیرگذاری ائتلافهای به خصوص، ممکن است واضح نباشد، احساس کلی بر این است که همکاری بین سازمانهای مختلف زنان که در مورد مسائل مشابه فعالیت دارند به نفع این سازمانهاست و این امکان را ایجاد میکند که راههای بهتری برای همکاری پیدا شود. اما این واقعیت که تشریک اطلاعات در سطح کنونی بسیار ضعیف است کاملا مشخص بود.»
شرکت کنندگان بدون استثنا توافق داشتند که در این دو زمینه ایجاد شبکه اهمیت دارد:
- اشتراک استراتژیها برای ایجاد برنامههای ملی جهت اجرای قطعنامه ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد
- یادگیری ادبیات مناسب برای گفتگو در مورد مسائل حساسی مانند کنترل سلاحهای سبک
نتیجه گیری
اگر چه تاثیرات مخرب سلاحهای سبک بر روی زندگی زنان در خاور میانه هنوز به خوبی نمایان نیست، واضح است که گسترش دسترسی به سلاحهای سبک موجب آسان تر شدن نقض روزمره حقوق زنان و خشونت علیه آنان شده است. مشخص است که این روند ادامهدار خواهد بود و زنان در منطقه خواستار توجه به این مسئله هستند. این زنان خواهان جلب توجه عموم به این مشکل و مداخله برای جلوگیری از خشونت علیه زنان و دختران شده اند.
شکستن رابطه بین مردانگی و نگهداری اسلحه نه کار سادهای است و نه به راحتی انجام پذیر است. اما باید برای افزایش نقش زنان در محدوده سلاحهای سبک و کنترل آن، که به طور سنتی محدودهای مردانه است تلاش شود. به گفته یکی از پاسخ دهندگان در این مصاحبهها، زمان برای تاثیرگذاری زنان و ایجاد قوانین مورد نیاز بسیار مناسب است: «من به عنوان یک زن از وجود یک تفنگ در خانهام ترس دارم. حتی اگر این مسئله حساس باشد، حتما میتوان راهی برای فعالیت کردن در مورد آن پیدا کرد. ما باید بتوانیم. نمی شود فقط بنشینیم و بگوییم که امکان ندارد.»